To nejlepší z Abú Dhabi: Vettelův první titul i vítězství Icemana

To nejlepší z Abú Dhabi: Vettelův první titul i vítězství Icemana

Velkolepý finiš letošní sezony se nezadržitelně blíží. O šampionech je pro tento rok rozhodnuto, jakou podívanou ale okruh Yas Marina nabídl v sezonách minulých?

Formule 1 na začátku roku 2015 vstoupila do 21. století a začala se více věnovat sociálním sítím. Díky tomu oficiální kanál @F1 na Twitteru přináší spoustu zajímavých faktů a videí. Nyní mohou fanoušci hlasovat, který ze závodů v Abú Dhabi se jim v minulosti líbil nejvíce. Na výběr jsou tři možnosti. Rok 2010, ve kterém Sebastian Vettel trochu překvapivě získal svůj první mistrovský titul, sezona 2012 a vítězství Kimiho Räikkönena a ročník 2014, ve kterém Lewis Hamilton získal první titul s Mercedesem.

2010: Boj tří statečných zvládl nejlépe Vettel

OPTION 1: Vote using #AbuDhabiGP10 to choose Vettel’s history-making win in 2010 https://t.co/cXiKy0lEbc

— Formula 1 (@F1) November 22, 2015

Historicky první Velká cena Abú Dhabi na okruhu Yas Marina přinesla fantastickou podívanou. Šanci na zisk titulu mistra světa měli hned tři závodníci. Sebastian Vettel, Mark Webber a Fernando Alonso. Právě španělský pilot měl coby lídr šampionátu největší šanci na zisk trofeje. V závodě se ale trápil, nedokázal předjet soka Vitalyje Petrova a dojel až sedmý. Ani Webberovi se závod nevyvedl podle představ a skončil osmý. Z historicky prvního mistrovského titulu se tak radoval vítěz závodu Sebastian Vettel. 

2012: Leave me alone! Räikkönenovo první vítězství po pauze

OPTION 2: For Raikkonen’s first win back in F1 after a career break, vote using #AbuDhabiGP12 https://t.co/JxPG972jlP

— Formula 1 (@F1) November 22, 2015

V roce 2012 závod v Abú Dhabi sezonu neuzavíral. Překvapivého vítězství se dočkal Kimi Räikkönen s vozem Lotus. Pro finského pilota to byl první triumf od dvouleté pauzy ve Formuli 1. Proslavil se především legendární hláškou v týmovém rádiu. Stáj mu z boxové zídky neustále dávala pokyny, na což Iceman reagoval: „Nechte mě být! Vím, co dělám.“

2014: Boj stříbrných šípů a fraška s dvojitými body

OPTION 3: Vote using #AbuDhabiGP14 for Lewis Hamilton’s dramatic world title clincher in 2014 https://t.co/zQMiBZ9vts

— Formula 1 (@F1) November 22, 2015

Na začátku ročníku byla zajímavá myšlenka. Formule 1 zavedla dvojité mistrovské body v posledním závodě sezony, takže například vítěz velké ceny dostal namísto klasických 25 bodů 50. Mělo to šampionát zatraktivnit, ale ten byl v jeho průběhu tak moc napínavý, že tato novinka mohla celou sezonu absolutně zničit. Dvojité body ale naštěstí nerozhodovaly a po sezoně byly zrušeny. Ročník 2014 se nesl v duchu parádního souboje o mistrovskou trofej mezi jezdci Mercedesu – Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem. Favoritem byl před závodem britský pilot, díky dvojitým bodům měl ale šanci na triumf v šampionátu také Rosberg. Němec měl ale v závodě hodně technických problémů a svému sokovi nemohl konkurovat. Hamilton tak vybojoval druhý mistrovský titul a první s vozem Mercedes.

A jaká velká cena na okruhu Yas Marina se do paměti nejvíce vryla vám? Podělte se s námi o názory na našem FB a Twitteru.

Sdílejte na:
Zavřít