ONLINE: Kvalifikace na VC Mexika 2015

ONLINE: Kvalifikace na VC Mexika 2015

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Mexika 2015.

Kvalifikace začíná ve 20:00

Favority na pole-position jsou opět piloti Mercedesu, Rosberg byl na čele v druhém a třetím tréninku. Ale velmi dobře zde vypadají Red Bully, které se v posledním tréninku, zaměřeném na kvalifikační simulaci, umístily na třetím a pátém místě. Nejspíše svedou souboj o druhou řadu s piloty Ferrari.

Okruh Autódromo Hermanos Rodriguez je novinkou v letošním kalendáři, ale ve Formuli 1 rozhodně ne. Poslední závod v roce 1992 vyhrál Nigel Mansell. Před letošním závodem byl ale okruh upraven a díky vysoké nadmořské výšce a charakteristice samotné tratě jsou zde i za nejvyššího přítlaku dosahovány rychlosti vyšší než na Monze. Pirelli sem přivezlo kombinaci měkkých a středně-tvrdých pneumatik.

Kvalifikaci bohužel musí vynechat Jenson Button. Ve třetím tréninku mu vypověděla službu pohonná jednotka Hondy a tým se musel uchýlit k výměně motoru, díky čemuž kvalifikaci Brit nestihne. Kimi Räikkönen, který také měl problémy s motorem, by to ale stihnout měl. Tým sice také vyměnil motor, ale byla to stará jednotka, takže Fin nedostane penalizaci za jeho výměnu. Dostane ale penalizaci +5 míst za výměnu převodovky.

Q1

18:00 – Zelená světla svítí a první část kvalifikace je zahájena.

16:00 – Domácí Sergio Perez projíždí skrz sekci okruhu vedoucí bývalým baseballovým stadionem ve svém out-lapu a všichni fanoušci, kterých je tu požehnaně, stojí na nohou a tleskají.

15:00 – Hrdina Perez za vřískotu a potlesku najíždí do prvního měřeného kola. Mezitím už ale několik pilotů měřené časy zajelo, na čele tabulku se momentálně objevil Valtteri Bottas s časem 1:22.622. Za ním Nasr, Ericsson, Massa a další.

14:00 – Sergio Perez se zařazuje na prozatímní druhé místo, ale vzápětí ho předhání dvojice Toro Rosso, Verstappen a Sainz.

13:00 – Ale na trati už zařvaly Mercedesy a Hamilton jde do čela tabulky s časem 1:21.397. Rosberg je o dvě desetiny za ním. V momentální druhé řadě jsou Williamsy v pořadí Massa-Bottas.

11:30 – Rosberg se ve svém druhém měřeném kole zlepšil a zajel čas o dvě a půl desetiny lepší než Hamilton, který je v druhém pokuse nyní. Ricciardo se mezitím posouvá na čtvrté místo.

10:30 – Kimi Räikkönen vyjíždí na trať a dává týmu zprávu, ve které mechaniky chválí za to, že vůz stihli připravit na kvalifikaci.

10:00 – Valtteri Bottas se posouvá na třetí místo za Rosberga a Hamiltona, který překonal Rosberga s časem 1:20.995 a je tedy nyní na prvním místě. Kvyat jde na čtvrté místo za Bottase.

9:00 – Hamilton se ještě zlepšuje s časem 1:20.808. Ricciardo jde na třetí místo se ztrátou 4 desetin na Hamiltona, stanovil při tom absolutní rekord v prostředním sektoru. Kimi Räikkönen jako první Ferrari s časem jde na zatím šesté místo. Vettel je v měřeném kole a to na měkké sadě pneumatik. Vypadá to ale, že má problémy se zahříváním pneumatik a opouští své pokusy o měřené kola, aby trošku více kroutil volantem.

6:00 – Ve druhém sektoru se nám na chvíli ukázaly žluté vlajky, ale očividně to nebylo nic důležitého. Poměrně velká část pilotů už je na měkké sadě pneumatik. Verstappen se posouvá na šesté místo před Räikkönena, Vettel konečně v prvním měřeném kole, které snad dojede. Zatím zajel nejrychlejší prostřední sektor.

5:00 – Sebastian Vettel ve Ferrari jde na první místo s časem 1:20.503. Zahřívání pneumatik se mu nejspíše vyplatilo. Na Hamiltona má náskok 0.305 sekundy.

4:00 – Zdá se, že týmy považují středně-tvrdou směs za tu lepší pro závod, protože některé vozy na ní vůbec v kvalifikaci nevyjeli, týmy se je snaží šetřit pro závod.

3:00 – Perez se posouvá na páté místo, v knock-out zóně je Ericsson, Alonso, Rossi, Stevens a samozřejmě Button.

2:00 – Alonso se snaží, ale zlepšil se pouze o něco a posouvá se jenom na šestnácté místo před Ericssona, ten se ale vzápětí zlepšuje a jde na třinácté místo, do knock-out zóny byl odsunut jeho kolega Nasr.

1:30 – Nico Rosberg jde na měkkých pneu na čelo pole s časem o pouhých 0.067 sekundy rychlejším, než je ten Vettelův.

0:30 – Massa jde se svým nejnovějším časem pouze na jedenácté místo před Räikkönena, nic moc.

0:00 – Čas v Q1 nám vypršel, počkáme si na pár posledních časů. Alonso dokončil své poslední kolo, ale mimo knock-out zónu se nedostal, zůstává na šestnáctém místě. Felipe Nasr zůstává sedmnáctý. Alexander Rossi v Manoru je rychlejší než devatenáctý Stevens. Z posledního místa bude samozřejmě startovat Button.

KONEC Q1! Nejrychlejší v první části kvalifikace byl Nico Rosberg, odstupují 16. Alonso, 17. Nasr, 18. Rossi, 19. Stevens.

Q2

15:00 – Zelená světla opět svítí a druhá část kvalifikace začíná. Mezi prvními na trati jsou Ricciardo a Verstappen.

12:00 – Po prvních pokusech je na první pozici v tabulce Lewis Hamilton s časem 1:20.129, v Q3 časy určitě padnou pod 1:20. Za ním je Ricciardo a Verstappen.

11:00 – Rosberg je v měřeném kole a zajel nejrychlejší první sektor, Hamilton se mezitím zlepšil a jde pod 1:20 s časem 1:19.829.

10:00 – Rosberg jde na druhé místo s časem o dvě desetiny pomalejším než Hamilton. Na třetím místě Kvyat, čtvrtý Ricciardo, pátý Perez, šestý Hülkenberg, sedmý Verstappen, osmý Maldonado, devátý Grosjean, desátý Massa. Jedenáctý Bottas v měřeném kole.

9:00 – Valtteri Bottas jde na páté místo s novým časem, Kvyat jde na třetí místo před kolegu Ricciarda. Räikkönen v prvním pokusu jde jen na jedenácté místo, dvanáctý je Massa. Na trať ještě nevyjelo pár pilotů.

8:00 – Felipe Massa se posouvá na deváté místo, sledujeme Räikkönena v dalším letmém kole.

7:30 – Kimi se zlepšil, ale zůstává až na dvanáctém místě. Žluté vlajky způsobil také on, dostal smyk v první zatáčce.

6:00 – Sainz je v prvním letmém kole a s časem 1:20.942 jde na osmé místo před Grosjeana, posouvá tak svého kolegu Verstappena na jedenácté místo.

5:00 – Sebastian Vettel v prvním řádném měřeném kole. Räikkönen je momentálně na čtrnácté místě a zajíždí do boxů, stěžuje se na problém s brzdami, který způsobil jeho smyk v první zatáčce.

4:00 – Vettel zajel nejrychlejší prostřední sektor, nyní míří do cíle a jde na druhé místo s časem 1:20.045. Kimi Räikkönen mezitím odstupuje z kvalifikace! Zůstává na patnáctém místě, když si připočteme penalizace pro něj a McLareny, tak bude startovat z osmnáctého místa, stejně jako v USA.

2:00 – V odstupové zóně se momentálně nachází Max Verstappen, Felipe Massa, Pastor Maldonado, Marcus Ericsson a Kimi Räikkönen.

1:30 – Lewis Hamilton hlásí, že viděl pár kapek! Na mexický okruh nám začíná kapat!

0:00 – A déšť se podepisuje i na posledních pokusech. Ale to nezabraňuje zlepšit se Massovi na šesté místo a Verstappenovi v posunu na deváté místo. Grosjean svůj pokus opouští a jede do boxů.

KONEC Q2! Nejrychlejší čas ve druhé části kvalifikace zajel Nico Rosberg, odstupují 11. Sainz, 12. Grosjean, 13. Maldonado, 14. Ericsson, 15. Räikkönen.

Lehký déšť stále pokračuje, ve třetí části to piloti budou mít ještě těžší. Na už tak kluzkém asfaltu budou klouzat ještě více, uvidíme, jak si s tím poradí.

Mezitím Kimi Räikkönen v rozhovoru znovu pochválil tým za to, že stihl vyměnit motor, ale přiznal, že Ferrari s jeho penalizací ani neplánovalo nějaký velký útok v kvalifikaci a problém s brzděním do první zatáčky jejich rozhodnutí jenom potvrdil.

Q3

12:00 – Ještě před zeleným světlem na konci boxové uličky už čeká připravený Lewis Hamilton, do fronty se přidávají i další vozy, chtějí stihnout ještě suchou trať v případě, že se řádně rozprší. A už konečně jsou vozy vypuštěny na trať.

10:00 – Hamilton první v měřeném kole, Rosberg je o něco dále vzadu, ale už v prvním sektoru je o něco rychlejší. Hamilton navíc při nájezdu na stadion zablokoval kola, prozatím je to čas 1:20.120. Rosberg je ale rychlejší a jde na první místo před Hamiltona s časem 1:19.690.

9:00 – Na třetím místě se vystřídali Ricciardo, Verstappen a nyní tam vpadl Daniil Kvyat. Massa jde na šesté, Vettel na sedmé, Bottas je zatím na osmém.

8:00 – Rosberg s Hamiltonem jsou v dalších měřených kolech. Hamilton jde na čelo s časem o pár setin rychlejším, ale Rosberg protíná čáru těsně za ním a jde opět do čela s náskokem téměř dvou desetin. Bottas jde na třetí místo se ztrátou přes devět desetin na Rosberga, Massa o pár setin za ním na čtvrtém místě.

7:00 – Sebastain Vettel se ztrátou 370 setin sekundy jde na třetí místo za Hamiltona a před Williamsy.

5:30 – Na čtvrté místo jde Daniil Kvyat svým posledním pokusem, který byl o pár setin lepší než ten Bottasův.

4:00 – Force India vypouští své vozy na trať, stejně tak i zbytek týmů, nadchází závěrečný boj o pozice na zítřejším startu. Ricciardo je mezitím v letmém kole, momentálně je na osmém místě.

3:00 – Ricciardo jde na páté místo o jednu tisícinu za svého týmového kolegu Kvyata. Verstappen dojíždí své měřené kolo a zůstává na osmém místě, i když s mírně lepším časem.

2:00 – Domácí hrdina Perez najíždí do měřeného kola.

1:00 – Perez i Mercedesy a další vzali první měřené kolo spíše jako druhé zahřívací a nikdo moc hezký čas nezajel, ale ihned najíždí do dalšího pokusu.

0:00 – Čas došel, ale piloti ještě úplně nedojeli. Lewis Hamilton se nezlepšil a zůstává na druhém místě, Rosberg také né. Kvyat se také nezlepšuje, Ricciardo také ne, Vettel také ne, už nikdo se nezlepšuje! Očividně klesly teploty tratě a vypadá to, že piloti už nemohli zlepšit své časy!

KONEC KVALIFIKACE! Nico Rosberg získává pole-position ve čtvrtém závodě v řadě, Hamilton je počtvrté za sebou druhý. Na třetím místě skončil Sebastian Vettel, z druhé řady s ním bude startovat Valtteri Bottas. Domácí Sergio Perez, který zvedal diváky na nohy už jenom tím, že vyjel z boxů, se bohužel na poslední chvíli zmohl pouze na deváté místo, špatné rozhodnutí od Force Indie, že ho na trať vyslali až v závěrečných minutách, když už trať byla studenější, kdyby využili začátku třetí části, byl by mohl být výše.

Sdílejte na:
Zavřít