Jeden motor navíc?

Jeden motor navíc?

Piloti se možná ještě letos dočkají jedné pohonné jednotky navíc. Objevily se zprávy o tom, že se týmy dohodly na navýšení motorů pro pilota na pět na sezonu.

V minulém roce, kdy si odbyly premiéru nová pravidla v čele s novými motory (dnes už se spíše hodí pojem „pohonná jednotka“) V6, byl každý pilot limitován na použití pouhých pěti motorů na celou sezonu. Nové motory totiž byly zavedeny proto, aby Formule 1 byla úspornější a méně nákladná, a tudíž musí zvládnout odjet co nejdelší vzdálenosti.

Nicméně několik pilotů včetně například Sebastiana Vettela bylo donuceno použít i šestý motor, což mělo za následek penalizace v podobě odsunu na startu.

Letos v rámci očekávání vylepšení nových motorů a jejich spolehlivosti byl tento limit ještě zúžen na 4 motory pro pilota na celou sezonu, která měla původně obsahovat 20 závodů. Každý motor tedy měl odjet pět závodů.

Týmy se ale údajně nyní dohodly na tom, že by i v letošním roce mohli piloti využít původních pět motorů, i přes vypadnutí Velké ceny Německa z letošního kalendáře. Tato změna nicméně stále ještě musí být potvrzena Mezinárodní Automobilovou Asociací (FIA). Očekává se, že FIA změnu potvrdí ještě před Velkou cenou Číny.

Týmy chtějí tuto změnu v pravidlech po tom, co několik týmů už muselo některé části motorů měnit v Melbourne. Například McLaren ve voze Fernanda Alonsa a Red Bull ve voze Daniela Ricciarda už mají druhý nový kompletní motor.

Sdílejte na:
Zavřít