Hamilton vítězí ve Velké ceně Itálie!

Hamilton vítězí ve Velké ceně Itálie!

Po dramatickém závodě vyhrál na italské Monze Lewis Hamilton. Na pódiu ho doplnil Rosberg s Massou. Alonso odstoupil kvůli problémům s převodovkou.

Výsledky

P #   Jezdec Konstruktér B Čas K Tým Pneu. Model vozu Motor Poznámka
 1. 44 Lewis Hamilton Mercedes 25 Vítěz 53          
 2. 6 Nico Rosberg Mercedes 18 + 3.1 53          
 3. 19 Felipe Massa Williams 15 + 25.0 53          
 4. 77 Valtteri Bottas Williams 12 + 40.7 53          
 5. 3 Daniel Ricciardo Red Bull 10 + 50.3 53          
 6. 1 Sebastian Vettel Red Bull 8 + 59.9 53          
 7. 11 Sergio Pérez Force India 6 + 62.5 53          
 8. 22 Jenson Button McLaren 4 + 63.0 53          
 9. 7 Kimi Räikkönen Ferrari 2 + 63.5 53          
 10. 20 Kevin Magnussen McLaren 1 + 66.1 53          
 11. 26 Daniil Kvyat Toro Rosso 0 + 71.1 53          
 12. 27 Nico Hülkenberg Force India 0 + 72.6 53          
 13. 25 Jean–Éric Vergne Toro Rosso 0 + 73.0 53          
 14. 13 Pastor Maldonado Lotus 0 + 1 Kolo 52          
 15. 99 Adrian Sutil Sauber 0 + 1 Kolo 52          
 16. 8 Romain Grosjean Lotus 0 + 1 Kolo 52          
 17. 10 Kamui Kobayashi Team Caterham 0 + 1 Kolo 52          
 18. 17 Jules Bianchi Marussia 0 + 1 Kolo 52          
 19. 21 Esteban Gutiérrez Sauber 0 + 2 Kola 51          
 20. 9 Marcus Ericsson Team Caterham 0 + 2 Kola 51          
 RET 14 Fernando Alonso Ferrari 0 + 25 Kol 28          
 RET 4 Max Chilton Marussia 0 + 48 Kol 0          

Komentář

Závod začíná ve 14:00.

Vítejte u dnešního živého komentáře k Velké ceně Itálie 2014 na Monze. V kvalifikaci byl nejrychlejší Lewis Hamilton, hned za ním však startuje Nico Rosberg a diváci tak nadšeně očekávají těsný souboj od startu do cíle. Kompletní výsledky kvalifikace naleznete zde. Daniil Kvyat byl posunut o deset míst dozadu za nový motor a Marcus Ericsson bude startovat z boxové uličky za ignorování žlutých vlajek v kvalifikaci.

Pro připomínku: Pirelli na Monzu přivezlo středně tvrdou bílou a tvrdou oranžovou směs pneumatik – tedy to nejtvrdší z jejich nabídky. Na vysokorychlostním italském okruhu se plánují strategie s jednou zastávkou. Obě směsi mají velkou trvanlivost a rychlostní rozdíly mezi nimi jsou minimální – okolo 4 desetin vteřiny na kolo. Více informací o okruhu Monza naleznete zde.

Krom napínavého souboje Hamiltona s Rosbergem čekáme také, zda se Mercedesy budou muset bránit i Williamsům, které jim v kvalifikaci šlapaly na paty. Zajímavé bude také sledovat oba McLareny na pátém a šestém místě a Ferrari Alonsa na sedmém. Bude McLarenu stačit motor Mercedes k tomu, aby se před Ferrari udržel?

Závod

Prvních deset pilotů samozřejmě bude startovat na středně tvrdých pneumatikách použitých v Q2 (což pro Hamiltona znamená pravou přední pneumatiku s malou vybrzděnou ploškou). Kvyat, Hülkenberg, Sutil, Guttierez, Grosjean a Ericsson budou startovat na nových tvrdých pneumatikách. Zbytek pole na nových středně tvrdých.

ZK – Lewis Hamilton se odlepil ze svého místa a vede celé pole do zahřívacího kola na nádherném italském okruhu.

1/53 – A je odstartováno! Lewis Hamilton pokazil start a propadá se hluboko do pole. Vedení se ujímá Nico Rosberg. Za něj se procpal Kevin Magnussen. Propadl se i Valtteri Bottas, který je nyní až za Räikkönenem na desátém místě.

2/53 – Pořadí po startu: ROS, MAG, MAS, HAM, VET, BUT, ALO, PER, HUL, RAI, BOT, RIC, VER, MAL, SUT, GUT, KOB, BIA, CHI, KVY, GRO, ERI.

3/53 – Hamilton má očividně nějaké problémy se zobrazováním informací na svém volantu a přes rádio se ujišťuje, že je vše v pořádku. Rosberg už na prvním místě hodně poodjel. Magnussen za sebou drží Massu a Hammiltona. Vettel o trošku pozadu. DRS je povoleno.

4/53 – Nové nejrychlejší kolo pro Rosberga. Hamilton je velmi těsně za Massou.

5/53 – Massa zkusil útok na Magnussena na cílové rovince, ale nepodařilo se, ale v následující zatáčce Curva Grande se Williams před McLaren dostal. A pouze o pár zatáček později se před Magnussena dostal i Hamilton. Massa s Hamiltonem nyní budou dohánět Rosberga.

6/53 – Räikkönen i Bottas se dostali před Nica Hülkenberga a jedou nyní na devátém a desátém místě. Rosberg mezitím zajel další nejrychlejší kolo. Někde vlají žluté vlajky. Je to Marussie Maxe Chiltona, který to zapíchl do bariéry z pneumatik za pátou zatáčkou. Najel na vysoký obrubník, který ho katapultoval do vzduchu a do obrubníku.

7/53 – Daniel Ricciardo se dostal před Hülkenberga a jde na jedenácté místo. Bottas je přímo za Räikkönenem a chystá se na předjetí. Ale i před Räikkönenem je provoz. Je tam Perez, Alonso, Button a Vettel. Před nimi jede Magnussen.

7/53 – Massa zajel nejrychlejší kolo, Hamilton je stále za ním. Rosberg má náskok zhruba čtyři sekundy.

8/53 – Bottas na cílové rovince zaútočil na Räikkönena, ale do první zatáčky brzdil příliš pozdě a Kimi se před ním udržel.

9/53 – Nico Rosberg minul brzdící bod do první zatáčky a propletl se mezi bariérami v únikové zóně. Stálo ho to dost času, ale má štěstí, že je stále ve vedení. Nyní na něj Massa ztrácí už pouhé dvě sekundy.

10/53 – Hamilton zajel nejrychlejší kolo závodu. Bottas už se definitivně dostal před Kimiho Räikkönena pomocí DRS. Hamilton zaútočil na Massu v brzdící zóně do první zatáčky a po velmi těsném průjezdu první šikanou získal druhé místo. Gutierrez v boxech pro výměnu z tvrdých na středně tvrdé pneumatiky.

11/53 – Hamilton zajel nejrychlejší kolo závodu a ztrácí na Rosberga 2,2 sekundy. Magnussen na čtvrtém místě za sebou vytvořil krásný vláček Vettel-Button-Alonso-Perez-Bottas-Räikkönen.

12/53 – Hamilton si nyní s Rosbergem vyměňují nejrychlejší kola. Rozdíl mezi nimi se drží okolo dvou sekund.

14/53 – Bottas se na cílové rovince dostal před Pereze na osmé místo a nyní jede za Fernandem Alonsem.

14/53 – Hamilton zajel další nejrychlejší kolo a rozestup už se zmenšil na 1,6 sekundy.

16/53 – Valtteri Bottas se nyní bez větších problémů dostal před Fernanda Alonsa na cílové rovince. Bottas nyní dosáhl nejvyšší naměřené rychlosti za celý víkend – 360km/h. Je nyní na sedmém místě. Dalším před Bottasem je nyní Button.

17/53 – Bottas je jediným, kdo hýbe s pořadím ve vláčku Kevina Magnussena, který se stále drží na čtvrtém místě a Vettel ani nikdo jiný si s ním zatím neví rady. Díky Mercedesu v útrobách Magnussenova McLarenu se na rovinkách bez problému před Red Bullem udrží.

18/53 – Bottas se nyní s lehkostí jemu vlastní dostává i před Buttona. Už je za Vettelem. Rozdíl mezi Rosbergem a Hamiltonem se nyní zmenšil na 1,2 sekundy.

19/53 – Sebastian Vettel zajíždí do boxové uličky pro novou tvrdou směs pneumatik. Utíká tak z vláčku pana strojvedoucího Magnussena a utíká z lopaty hrobníkovi Bottasovi.

20/53 – Hamilton je velmi blízko za Rosbergem. Stále něco málo přes sekundy. Vettel měl při vjezdu do boxů problémy se zpomalením, zablokoval pneumatiky a skoro to vypadalo, že nestihne dostatečně zpomalit. Hülkenberg v boxech v tomto kole.

20/53 – Bottas je nyní přímo za Magnussenem.

21/53 – Kimi Räikkönen v boxech. Bottas se dostává před Magnussena. Moc práce s ním neměl. Dle infografiky jel 353km/h oproti Magnussenovým 325km/h.

22/53 – Magnussen s Alonsem v boxech pro nové tvrdé pneu. Pořadí se nemění, Alonso zůstane za Magnussenem. Magnussen se vrací až za Vettela, Alonso až za Pereze před Räikkönena.

23/53 – Jenson Button v boxech pro tvrdé pneu.

24/53 – Massa ze třetího místa v boxech pro tvrdé pneumatiky. Vrací se na pátém místě za Bottase a Ricciarda. Rosberg bude v tomto kole stavět, o kolo později Hamilton.

25/53 – Nico Rosberg v boxech pro tvrdé pneumatiky. Vrací se na druhém místě, široko daleko nikde nikdo. Bottas také v boxech, ale propadá se až za Kvyata, Vettela, Magnussena a Pereze.

26/53 – Hamilton v boxech pro tvrdé pneumatiky, vrací se ale až za Rosbergem. Vrátil se ihned za ním. Hamiltonova zastávka byla o desetinu rychlejší než Rosbergova. Bottas předjel Pereze a je na osmém místě.

27/53 – Ricciardo v boxech. Ještě nestavěl Kvyat a Bianchi. Rosberg se musí soustředit na spotřebu paliva, je na hranici.

28/53 – Momentální pořadí: ROS, HAM, MAS, KVY, VET, MAG, BOT, PER, BUT, ALO, RAI, RIC, HUL, VER, MAL, GUT, BIA, SUT, KOB, GRO, ERI.

29/53 – Bianchi v boxech. Kvyat posledním, kdo nestavěl. Hamilton dostal zprávu, aby nyní trošku pošetřil pneumatiky za Rosbergem. Hamilton radu neposlechl, zajel nejrychlejší kolo závodu a nyní je pouze 0,7 sekundy za Rosbergem.

29/53 – Fernando Alonso odstupuje z Velké ceny Itálie. Zasekl se na osmém převodovém stupni a musel zastavit za první zatáčkou. Pro Španěla je to první odstoupení sezony.

29/53 – Rosberg dělá chybu v nájezdu do první zatáčce, musel si jí zkrátit a propadl se za Hamiltona, který se ujímá vedení, Rosberg na něj ztrácí přes dvě sekundy.

31/53 – Bottas zaútočil na Magnussena, ale nevešli se spolu do první šikany a Bottas musel souboj vzdát. Kvyat v boxech.

33/53 – Hamilton ve vedení je rychlejší než Rosberg, navýšil náskok na téměř tři sekundy. Bottas stále neúspěšně doráží na Magnusena.

34/53 – Daniel Ricciardo zaútočil na Kimiho Räikkönena a na poslední chvíli se před něj dostal v první šikaně. Pěkný čistý souboj.

35/53 – Kevin Magnussen je vyšetřován za příliš agresivní bránění se Bottasovi, konkrétně za donucení vyjetí Bottase mimo trať v první zatáčce.

36/53 – Bottas navzdory častým předjížděcím manévrům má ze všech pilotů s přehledem nejmenší spotřebu paliva.

36/53 – Hamilton zvýšil svůj náskok na Rosberga na 4,6 sekundy.

38/53 – Bottas se na cílové rovince konečně dostává před Magnussena, který je vzápětí potrestán penalizací 5 sekund stop&go.

39/53 – Rozestup mezi Hamiltonem a Rosbergem se zmenšil na 4 sekundy.

40/53 – Button velmi tvrdě bojuje s Perezem o sedmé místo. V první zatáčce to mezi nimi bývá dost těsné. Bottas se dostává před Vettela na čtvrté místo, Ricciardo využívá souboje Buttona a Pereze a oba je předjel. Opravdu pěkný předjížděcí manévr od Ricciarda.

42/53 – Button konečně vyzrál na Sergia Pereze v první zatáčce, ale následně mu to Perez vrátil, velmi krásný souboj. Oba mají pneumatiky dost opotřebené, Button je má o něco málo starší.

44/53 – Ricciardo je nyní za Magnussenem a zaznamenal nejvyšší maximální rychlost závodu – 362km/h. Vzhledem k tomu, že má v Red Bullu motor Renault je to obdivuhodná rychlost. Souboj Buttona s Perezem nahrává Räikkönenovi, který za nimi jede na desátém místě a pomalu je dohání.

45/53 – Ricciardo předjel Magnussena a jde na šesté místo, je tři sekundy za Vettelem. Kvyat bojuje s Hülkenbergem o jedenácté místo. Lewis Hamilton ve vedení asi trošku usíná a probrzdil kola při brzdění do první zatáčky, moc ovšem neztratil.

46/53 – Ricciardo už je pouze o sekundu a půl za Vettelem. Na čele mezi Hamiltonem a Rosbergem se rozestup drží stabilně na čtyřech sekundách. Kvyat se dostává před Hülkenberga na jedenácté místo.

47/53 – Ricciardo zaútočil na Vettela do první zatáčky, ale Vettel se dobře ubránil. Ricciardo si s ním však poradil o pár zatáček později a dostává se před něj na páté místo. Ricciardovy pneumatiky jsou holt o sedm kol mladší, což nějaký ten rozdíl udělá.

49/53 – Perez se asi potýká s přehříváním brzd, při každém brzdění se z nich mohutně černě zakouří.

49/53 – Räikkönenovi na desátém místě to moc nejede, Butona s Perezem nedohání, ale naopak ho dohání Kvyat, který je momentálně 4 a půl sekundy za ním.

50/53 – Vettel s brzkým pitstopem je nyní dost pomalý na dost starých pneumatikách a Magnussen, Perez a Button jsou nyní přímo za ním.

51/53 – Při Gutierrezově útoku na Grosjeana došlo ke kontakt a Gutierrez si prořízl pravou zadní pneumatiku. Smůla.

52/53 – Incident mezi Gutierrezem a Grosjeanem bude vyšetřen po závodě. Räikkönen a Kvyat se připojili k vláčku za Vettelem. Kvyat zapomněl, jak se brzdí a málem sundal Räikkönena v první zatáčce, na poslední chvíli se mu vyhnul, srazil pár polystyrenových reklam a připojil se zpět na trať.

53/53 – Poslední kolo, Hamilton si dojíždí do cíle pro vítězství ve Velké ceně Itálie.

KONEC! Hamilton vyhrává Velkou cenu Itálie! Na pódiu ho doplní Nico Rosberg a Felipe Massa. Za nimi BOT, RIC, VET, MAG, PER, BUT, RAI, KVY, HUL, VER, MAL, SUT, GRO, KOB, BIA, GUT, ERI. Odstoupil Fernando Alonso a Max Chilton.

Pořadí se však ještě trošku změní, Magnussen totiž dostává penalizaci +5 sekund za onen obranný manévr na Bottas a propadne se ze sedmého na desáté místo. Polepší si tak Perez, Button a Räikkönen.

To bylo pro dnešek vše, děkujeme za čtení a uvidíme se u Velké ceny Singapuru.

Sdílejte na:
Zavřít