Slavná Parabolica byla vyasfaltována

Slavná Parabolica byla vyasfaltována

Jedna z nejslavnějších zatáček formule 1 Parabolica v italské Monze byla v rámci modernizace okruhu vyasfaltována a královna motorsportu tak přichází o svou další chloubu.

Závod na nejrychlejším okruhu kalendáře, který patří k tomu nejlepšímu, co je ve světě formule 1 k vidění, už nikdy nebude tak obtížný jako v minulosti. Právě zatáčka Parabolica je totiž dominantou okruhu a v minulosti díky štěrkové zóně, která ji obklopovala tvrdě trestala každou chybu, což už se o mnoha zatáčkách na dnešních moderních okruzích říci nedá. 

V případě, že po změnách v udělá jezdec v Parabolice chybu dostane se na asfalt a následně se bez problémů vrátí zpět na trať.

Změna se vůbec nelíbí ani bývalému pilotovi formule 1 Karunu Chandhokovi: „Je to obrovská škoda. Parabolica je nyní další skvělou zatáčkou, která však ztratila své kouzlo a už není žádnou výzvou. Už to jednoduše nikdy znovu nebude ta samá zatáčka.“

Důvodem k zásadním úpravám okolo legendární zatáčky je zřejmě tlak ze strany FIA na zvyšování bezpečnosti. Nepochopitelné ovšem je, proč muselo dojít k tak radikálnímu řešení, ke kterému došlo. I někteří odborníci z automobilové federace totiž kroutí hlavou a říkají, že stačilo přidat úzký asfaltový pás hned vedle trati, tak aby každá malá chybička nezpůsobovala nebezpečné nehody.

Motivací k vyasfaltování zatáčky mohlo být také vypadnutí Monzy ze seriálu superbiků. Vedení šampionátu si totiž stěžovala především právě na nedostatek únikových zón. 

Sdílejte na:
Zavřít