Ecclestone: Rakousko si zajistilo místo v kalendáři

Ecclestone: Rakousko si zajistilo místo v kalendáři

Šéf formule 1 byl velmi spokojen se závodním víkendem, který proběhl v Rakousku a potvrdil, že A1-Ring si zajistil pozici v kalendáři i pro další sezóny. Pro Rakušany to je velký úspěch, protože současný trend je spíše přesouvat závody pryč z Evropy.

Poslední velká cena se v Rakousku jela v roce 2003, pak okruh z kalendáře kvůli zastaralosti a nedostatku financí vypadl. Naštěstí se však objevil Dietrich Mateschitz, který koupil nejprve podprůměrný tým Jaguar a udělal z něj jeden z nejlepších týmů současnosti Red Bull. Poté přišla řada také na automobilový okruh a Mateschitz jakožto Rakušan nemohl sáhnout jinam než po A1-Ringu. Po několika velkých investicích zejména do opravy zázemí pak dokázal Ecclestona přesvědčit, že čtyřnásobní mistři světa si zaslouží domácí velkou cenu.

V roce 2014 se tak okruh do závodního kalendáře vrátil pod novým názvem Red Bull Ring. Závod sice po jedenáctileté pauze přirozeně provázelo několik problémů, jako byl například dopravní chaos, kvůli kterému někteří fanoušci nestihli celou kvalifikaci, ale obecně byla rakouská velká cena přijata velmi dobře.

„Zdá se, že se to tu lidem opravdu líbí, což vidím velmi rád. Zdá se, že jsme tu odvedli skvělý kus práce,“ řekl majitel Red Bullu poté, co během uplynulého víkendu vykonal jednu ze svých vzácných návštěv na závodě F1. S Mateschitzem souhlasí také bývalý mistr světa Niki Lauda, který neskrýval nadšení z toho, že se formule 1 vrátila do jeho rodné země.

„Mateschitz tady odvedl skvělou práci. Jsem mu zato opravdu vděčný. Mé dobré pocity ještě umocňuje fakt, že jsme zde s Mercedesem dokázali získat další double. To je pro nás z pohledu šampionátu velmi důležité. Pro fanoušky by ale bylo lepší, kdyby se znovu vyrovnala bitva mezi našimi jezdci,“ prohlásil trojnásobný mistr světa původem z Rakouska.

Nadšení z víkendu v Alpách neskrýval ani šéf formule 1 Bernie Ecclestone: „Bylo hodně důležité mít tento závod zpět. Je to dobré pro celý tento region a zároveň také pro formuli 1, to je přesně to o co se snažíme.“

Okruh v Rakousku má smlouvu s Ecclestonem do roku 2020, ale Brit, který momentálně čelí obžalobě kvůli korupci, už nyní tvrdí, že se formule 1 může v Rakousku udržet mnohem déle: „Minimálně tak dlouho, jak to bude chtít Dietrich a já, tady formule bude. Náš kalendáře plánujeme dlouhodobě a potřebujeme v něm udržet určitou stabilitu dat i míst. Příštích pět let se nic moc měnit nebude.“

Zajímavostí také je, že Bernie Ecclestone prý chtěl Rakousko v kalendáři zpět tolik, že dokonce slevil z ročního poplatku a Red Bull Ring tak za pořádání závodu F1 platí výrazně méně něž další novější okruhy jako je Abú Zábí, nebo Soči. 

„Je tady rozdíl mezi úplně novými tratěmi a tradičními závody. I Rakousko je však svým způsobem nové, protože zde musela proběhnout rekonstrukce a okruh je podle mě nyní ještě mnohem lepší než byl před jedenácti lety. Je úžasné, jak skvělou práci zde Dietrich odvedl,“ pochvaluje si úpravy na bývalém A1-Ringu Ecclestone.

„Rakousko je pro nás významnou vstupní branou do jihovýchodní Evropy. Formule 1 se nyní hodně přiblížila také Slovincům a Chorvatům, to jsou pro nás velmi zajímavé trhy,“ uzavírá Ecclestone.

Sdílejte na:
Zavřít