Kdo získá poslední tři sedačky ve Formuli 1?

Kdo získá poslední tři sedačky ve Formuli 1?

Přestože do prvních testů v Jerezu zbývají již necelé tři týdny, dva týmy F1 stále neoznámili své kompletní jezdecké obsazení. Kdo tedy bude v Marussii závodit po boku Jules Bianchiho? A kteří dva jezdci budou hájit barvy stáje Caterham? Zde je pár možných kandidátů…


Charles Pic

Sezóna 2013 v týmu Caterham byla pro Francouze poměrně frustrující. Zápasil s navázáním na dojem, který zanechal ve své první sezóně s týmem Marussia. Podle očekávání zvítězil jak v kvalifikačních statistikách, tak i v poháru jezdců před nováčkem F1, svým týmovým kolegou Giedo van der Gardem. Stačí to ale na to, aby ho Caterham zaměstnal? Pokud ne, přijme ho Marussia zpátky?


Giedo van der Garde

Holanďan v loňské sezóně zapůsobil několikrát. V Monaku se dokázal probojovat do druhé části kvalifikace a to samé se mu povedlo ještě jednou v Belgii, kde využil deštivého počasí. Jeho výkony v poměru s týmovým kolegou Picem, který působil v F1 již druhým rokem, byly působivé. Navíc i jeho finanční podpora není k zahození.  Jediná věc, která mu nehraje do karet, je to, že oproti svým konkurentům má menší množství zkušeností.


Heikki Kovalainen

Bývalý jezdec F1 a vítěz jedné GP převzal otěže od svého krajana Kimiho Räikkönena na poslední dva závody loňské sezóny. Nakonec se Finovi nepodařilo získat ani bod. Podařilo se mu ale všem připomenout svoje kvality díky poměrně bezproblémovému návratu. Na konci roku 2013 kolovaly zvěsti o tom, že by měl mít Caterham zájem o svého bývalého pilota. Kromě toho, v letošní sezóně bude každá zkušenost navíc cennější, než kdy předtím. Nicméně Fin nemá žádnou finanční podporu, které se naopak mohou těšit jeho konkurenti.


Max Chilton

V některých ohledech byla pro Maxe Chiltona loňská sezóna křest ohněm. Jeho týmovým kolegou byl rovněž nováček, Jules Bianchi. Ten měl ale v porovnání s Britem přece jenom s F1 více zkušeností. Není tedy žádným překvapením, že byl Chilton v kvalifikacích Francouzem pravidelně porážen. Na druhou stranu se mu jako jedinému jezdci podařilo v každém závodě dojet do cíle, čímž prokázal svoji konzistenci. Navíc jeho finanční zázemí též není k zahození. Necháme se překvapit, zda mu tyto vlastnosti vynesou prodloužení smlouvy v Marusii nebo zda dokonce nezamíří do konkurenčního Caterhamu.


Marcus Ericsson

Třiadvacetiletý Švéd se ukazuje jako potencionální kandidát na sedačku Caterhamu. Ericssonovi se v jeho čtvrté sezóně v sérii GP2 podařilo vyhrát jeden závod a skončit celkově na šestém místě v pořadí jezdců. Navzdory tomu, že nemá s F1 žádné zkušenosti, objevil se při testování pro Brawn GP v roce 2009 v Jerezu. Mnozí by považovali za riskantní, zaměstnat nováčka s minimem zkušeností, zvláště v letošní sezóně kdy se uskutečnily mnohé technické změny.


Kamui Kobayashi

Poté co se s F1 rozloučil po sezóně 2012 v Sauberu, vyjádřil Japonský závodník touhu vrátit se v roce 2014 do tohoto kolotoče zpátky. Loňskou sezónu strávil závoděním v GT za Ferrari. Kolují zprávy, že o Kobayashiho má zájem právě Caterham. Zvláště poté, co Japonec navštívil továrnu týmu v Leafield. Přestože v porovnání s některými jeho konkurenty nemá Kobayashi, kdo ví jak velkou finanční podporu, rozhodně má ale s F1 bohaté zkušenosti. Však kdo by zapomněl na jeho úžasné podium při GP Japonska v roce 2012?


Paul di Resta

Skot sice strávil tři roky ve Force Indii, jenže tým s ním pro budoucí sezónu neprodloužil smlouvu. Je vysoce nepravděpodobné, že by dokázal získat místo buď u Caterhamu nebo u Marussie, a proto to vypadá, že Di Resta stráví letošní rok na postranní čáře.

© Fotografií: formula1.com

Sdílejte na:
Zavřít