Double stáje Red Bull v posledním závodě sezóny

Double stáje Red Bull v posledním závodě sezóny

Devátým vítězstvím v řadě se s letošní sezónou rozloučil Sebastian Vettel, druhé místo obsadil odcházející Mark Webber a třetí příčka náleží letošnímu vicemistrovi Fernandu Alonsovi.

Výsledková tabulka

P #   Jezdec Konstruktér B Čas K   Pneu. Model vozu Motor Poznámka
 1. 1 Sebastian Vettel Red Bull 25 Vítěz 71          
 2. 2 Mark Webber Red Bull 18 + 10.4 71          
 3. 3 Fernando Alonso Ferrari 15 + 18.9 71          
 4. 5 Jenson Button McLaren 12 + 37.3 71          
 5. 9 Nico Rosberg Mercedes 10 + 39.0 71          
 6. 6 Sergio Pérez McLaren 8 + 44.0 71          
 7. 4 Felipe Massa Ferrari 6 + 49.1 71          
 8. 11 Nico Hülkenberg Sauber 4 + 64.2 71          
 9. 10 Lewis Hamilton Mercedes 2 + 72.9 71          
 10. 19 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1 + 1 Kolo 70          
 11. 14 Paul di Resta Force India 0 + 1 Kolo 70          
 12. 12 Esteban Gutiérrez Sauber 0 + 1 Kolo 70          
 13. 15 Adrian Sutil Force India 0 + 1 Kolo 70          
 14. 7 Heikki Kovalainen Lotus 0 + 1 Kolo 70          
 15. 18 Jean–Éric Vergne Toro Rosso 0 + 1 Kolo 70          
 16. 16 Pastor Maldonado Williams 0 + 1 Kolo 70          
 17. 22 Jules Bianchi Marussia 0 + 2 Kola 69          
 18. 21 Giedo van der Garde Team Caterham 0 + 2 Kola 69          
 19. 23 Max Chilton Marussia 0 + 2 Kola 69          
 RET 20 Charles Pic Team Caterham 0 + 13 Kol 0          
 RET 17 Valtteri Bottas Williams 0 + 26 Kol 0          
 RET 8 Romain Grosjean Lotus 0 + 69 Kol 0          

 

Live komentář

Závod začíná v 17:00.

Vítejte u posledního závodu a živého komentáře tohoto roku! Velkou cenou Brazílie totiž letošní sezona končí!

Ze začátku víkendu to vypadalo, že v mokrých podmínkách Sebastian Vettel nebude tak dominantní. V prvních dvou trénincích vyhrál Nico Rosberg a ve třetím Mark Webber. V kvalifikaci však za proměnlivých podmínek získal Vettel další pole position. Nico Rosberg skončil druhý. Kompletní výsledky kvalifikace naleznete zde.

Na brazilském Interlagosu se nachází dvě DRS zóny. Jedna na startovní/cílové rovince a druhé na rovince za třetí zatáčkou.

Pirelli do Brazílie přivezlo střední (bílou) směs pneumatiky a tvrdou (oranžovou) směs pneumatiky. V trénincích i kvalifikaci jsme se však dočkali pouze pneumatik do mokra (modrých) a do přechodných (zelených) podmínek. V dnešním závodě bychom se jich také měli dočkat.

Tento závod je posledním závodem ve Formuli 1 pro Marka Webbera, který v poli patří k nejzkušenějším a nejstarším pilotům. Děkujeme Marku!

Je to také poslední závod ve Ferrari pro Felipeho Massu…

…pro Sergie Pereze v McLarenu…

…a pro Pastora Maldonada ve Williamsu.

A ještě poslední společná fotka pilotů z této sezony.

A je to i poslední závod pro motory V8. Konec éry.

Závod

Překvapení! V Brazílii neprší. Všechny vozy budou startovat na suchých pneumatikách. Nad okruhem však visí velký černý mrak a je docela velká pravděpodobnost toho, že nám během závodu zaprší. Všichni piloti mají díky mokré kvalifikaci volnou ruku ve výběru pneumatik na startu.

Teplota vzduchu: 30°C. Teplota trati: 35°C.

ZK – Mechanici se klidili ke kraji trati a Sebastian Vettel vede všechny vozy do zahřívacího kola. Poslední zahřívací kolo sezony.

ZK – Mark Webber: „Není to jednoduché usednout do toho auta naposledy“.

1/71 – A je odstartováno! Sebastian Vettel zaspal a na první místo se dostal Nico Rosberg! Hamilton také skvěle odstartoval a jede na třetím místě. Rosberg se všemu silami drží před Vettelem a čtvrtý Alonso se snaží získat zpět místo od Hamiltona.

2/72 – Sebastian Vettel se na cílové rovince dostává před Rosberga! Alonso se taktéž dostal před Hamiltona, který se teď musí bránit Webberovi!

2/73 – Webber se dostává před Hamiltona v páté zatáčce. Dobře odstartoval i Massa, který je šestý. Špatně odstartoval Kovalainen, který je až na patnáctém místě.

3/71 – Fernando Alonso začíná útočit na Nica Rosberga, který za sebou začíná tvořit vláček.

4/71 – Problém! Nájezd na cílovou rovinku je zahalen v kouři z motoru Romaina Grosjeana, který odstupuje ze závodu! Na cílové rovince vlají žluté vlajky. Lotus je však odstaven blízko výjezdu z trati.

5/71 – Fernando Alonso se dostává před Nica Rosberga, který se teď bude bránit Webberovi.

6/71 – Z opakovaných záběrů je krásně vidět perfektní start Felipeho Massy, který předjel Vergneho i Grosjeana.

7/71 – Mark Webber předjíždí Rosberga na konci cílové rovince. Dalším za Rosbergem je Lewis Hamilton.

7/71 – Romain Grosjean utíká po vlastních nohách po kraji tratě do boxů.

8/71 – Lewis Hamilton a cílové rovince na Rosberga nestačil a do první zatáčky probrzdil levou přední pneumatiku. Nico Hülkenberg začíná hlásit drolení přední pneumatiky. Sergio Perez dost tvrdě předjel Sutila, byl tam kontakt, ale obešlo se to bez obětí.

9/71 – Perez nyní útočí na Gutierreze na jedenáctém místě. Dobře zatím jede Bottas na desátém místě. Rosberg se stále drží před Hamiltonem a stěžuje si na zadek. Incident mezi Perezem a di Restou v prvním kole, který jsme nezaregistrovali, vyšetřován komisaři.

10/71 – Perez předjíždí Gutierreze. Rosberg dostává zprávu, že by za sebou neměl zdržovat Hamiltona.

11/71 – Lewis Hamilton se dostává před Hamiltona, Mark Webber útočí na druhého Alonsa. Jean Eric Vergne v boxech.

12/71 – Webber se zatím před Alonsa dostat nemůže, Alonso je na rovinkách dostatečně rychlý, v zatáčkách je však Webber na Ferrari nalepen.

13/71 – Mark Webber se s pomocí DRS dostává před Alonsa na konci boxové rovinky! Nyní může začít stíhat Sebastiana Vettela, který má náskok téměř deset sekund. Bottas se brání McLarenu Pereze, bohužel neúspěšně.

14/71 – Sebastianu Vettelovi se poměrně dost drolí pneumatiky. Jenson Button útočí na Hülkenberga a jde před něj na sedmé místo.

15/71 – Massa se dostává před Rosberga a jde na páté místo. Maldonado chce do boxů, ale je mu řečeno, aby zůstal na trati déle, pro případ, že přijde déšť.

16/71 – Ricciardo v boxech.

17/71 – Vettel zrychlil a navýšil svůj náskok na Webbera na jedenáct sekund. Rosberg dostal zprávu, že je očekáván déšť. Alonso dostává opačnou zprávu.

18/71 – Bottas a Sutil v boxech. Sutil měl lepší zastávku, a jde před Bottase. Sutil si ještě na rovince po výjezdu z boxů poddal Vergneho a je na patnáctém místě.

19/71 – Sutil přezul na střední směs, Bottas na tvrdé směsi. Bottas útočil Vergneho, avšak byl příliš nedotáčivý do čtvrté zatáčky, zpomalil a dostal se před něj Kovalainen.

20/71 – Felipe Massa v boxech, vrací se na devátém místě. Sebastian Vettel informován o pár kapkách deště, že prý to však nevypadá na něco většího. Jeho přední pneumatiky jsou na tom dost špatně. Heikki Kovalainen se dostává před Vergneho. Nyní je zdržován Charlesem Picem před ním.

21/71 – Jenson Button v boxech.

22/71 – U Ferrari se chystají na pit stop Alonsa, který vzápětí doráží. Lewis Hamilton také v boxech. Oba tvrdé pneu. Jenson Button předjel Ricciarda.

23/71 – Jenson Button jde před Estebana Gutierreze. Felipe Massa zajel nejrychlejší kolo. Valtteri Bottas předjel Jean Erica Vergneho. Nico Rosberg v boxech. Tvrdé pneu.

24/71 – Mechanici Red Bullu se chystají na pit stop a je to Mark Webber, kdo zajíždí do boxů. Trošku pomalá zastávka, přes pět sekund. Red Bullu se to nepovedlo a kvůli tomu se propadá za Fernanda Alonsa! Vettel volán do boxů.

25/71 – Vettel z prvního místa do boxů. O mnoho lepší zastávka. Webber zajíždí nejrychlejší kolo závodu.

26/71 – Mark Webber na konci cílové rovinky předjíždí Alonsa, který však útočí nazpátek, Webber se ale drží.

27/71 – Fernando Alonso se snaží Red Bullu držet, ale Webber už má dobrý náskok. Hamilton dojíždí Felipeho Massu.

29/71 – Mark Webber zajel další nejrychlejší kolo. Má ztrátu deset sekund na Vettela.

29/71 – Máme tady mnoho různých strategií. Někteří přezuli ze střední na tvrdou, někteří na tvrdou.

31/71 – Felipe Massa vyšetřován za přejetí bílé čáry na vjezdu do boxů. Dostává varování, aby si již trať nezkracoval přes bílý trojúhelník. Alonso začíná ztrácet na Webbera, Massa ztrácí na Alonsa, Hamilton stále blízko za Ferrari. Massa i Hamilton zablokovali brzdy do první zatáčky.

32/71 – Ale už je to zbytečné, Felipe Massa dostává penalizaci průjezd boxy za další zkrácení trati přes trojúhelník z bílých čar před boxy. Smůla. Hamilton dostal zprávu, že nemá moc bojovat, Massa se mu stejně za chvilku klidí z cesty.

34/71 – Felipe Massa reaguje na oznámení penalizace slovy „neuvěřitelné!“ Musím souhlasit, přes bílou čáru se v Interlagosu jezdí pořád a v každém kole, protože tudy vede závodní stopa.

35/71 – Felipe Massa jede do boxů pro penalizaci. Lewis Hamilton má volnou cestu.

35/71 – Massa se vrací až na osmém místě za Pereze.

36/71 – Mark Webber i Sebastian Vettel nyní zajeli na tisícinu stejně rychlé kolo.

Jezdci prý před závodem byli před zkracováním trati v tomto místě varováni, také byla naschvál přerušena bílí čára pro naznačení závodní stopy a začátku pitlane.

37/71 – Adrian Sutil v boxech.

38/71 – Jenson Button: „Don’t talk to me in the braking zones“.

39/71 – Kovalainen v boxech, pomalu začíná druhá vlna pitstopů.

40/71 – Webber udělal podobnou chybu, jako udělal dvakrát Felipe Massa, byl napomenut a další varování už nedostane, Red Bull ho proto prosí, aby zůstal pryč od bílých čar.

42/71 – Sergio Perez stíhá Nica Rosberga, je to nejtěsnější souboj na trati. Vypadá to, že se dočkáme deště. Adrian Sutil předjel Valtteriho Bottase.

44/71 – V páté zatáčce už prý dokonce prší, jde to poznat i z kapek deště na onboard kameře Sergia Pereze. V jiných částech však zatím sucho.

45/71 – Jenson Button a Felipe Massa v boxech pro nové pneu.

45/71 – Adrian Sutil, který byl o kolo zpět, právě předjel Sebastiana Vettela. Je Vettel záměrně pomalý, nebo Sutil neobyčejně rychlý?

45/71 – Nico Rosberg a di Resta v boxech.

46/71 – Felipe Massa předjíždí di Restu.

46/71 – Současné pořadí v TOP10 – VET, WEB, ALO, HAM, HUL, BUT, ROS, PER, MAS, DIR.

47/71 – Valtteri Bottas končí! Finovi upadlo kolo na nájezdu do první zatáčky a odstupuje!

47/71 – A další katastrofa! Lewis Hamilton má prasklou zadní pravou pneumatiku!

48/71 – A zmatky v boxové uličce u Red Bullu! Vypadá to, že Vettel zajel do boxů v kole, kdy byly přichystány pneumatiky pro Webbera, který přijel za ním a v garáži měli frontu!

49/71 – Vysvětlení nehody Bottase a pneumatiky Hamiltona: Hamilton při předjíždění Bottase zmáčkl a jejich zadní pneumatiky se dotkly. Bohužel pro Bottase jemu kolo upadlo, Hamilton dojel do boxů pro nové pneu a pokračuje. Bottas si stěžuje, že je to Britovo chyba, který mu nedal dost prostoru.

53/71 – A totéž si myslí komisaři, Hamitlon dostává penalizaci průjezd boxy. Kterou vykonává nyní, namítá, že to nebyla jeho chyba.

54/71 – Komisaři nyní vyšetřují van der Garda za ignorování modrý vlajek. Holanďan s tím má letos dost problémy.

54/71 – A ještě v tom samém kole dostává také penalizaci průjezd boxy. Mark Webber nyní jezdí zhruba o vteřinu rychleji, než Vettel, momentálně ztrácí něco pod šest sekund.

55/71 Vettel varován před lehkým deštěm v jistých částech trati, není to však na celé trati a není to moc prudké, tudíž Vettel zůstává na trati.

57/71 – Lewis Hamilton dohání Daniela Ricciarda, nad celým okruhem je temný mrak a kapky na kamerách se objevují čím dál častěji.

58/71 – Lewis Hamilton jde před Daniela Ricciarda před pátou zatáčkou. Webber přikázán, aby šetřil pneumatiky.

58/71 – Déšť nám houstne. Máme exkluzivní fotku Bernieho Ecclestona, který vyzývá boha deště:

 61/71 – Charles Pic způsobuje žluté vlajky, selhalo mu zavěšení pravého zadního kola a odstupuje.

62/71 – Stále vlají žluté vlajky, Pic zastavil do kopce a maršálové mají problém s jeho odtlačením mimo únikovou zónu.

63/71 – Vypadá to, že deště se dnes už asi nedočkáme. Pastor Maldonado se brání nájezdům Jeana Erica Vergneho, zatím úspěšně.

64/71 – Adrian Sutil předehnal Heikkiho Kovalainena na třináctém místě. Vůz Charlese Pica se stále nedaří do kopce odtlačit. 640kg váží vůz Formule 1.

65/71 – Kolize mezi Pastorem Maldonadem a Jean Ericem Vergnem. Maldonado nenechal na vnitřku Vergnovi dostatek místa a po doteku se otočil.

67/71 – Red Bull ještě očekává déšť, ale předpokládá, že už se nebudou muset měnit pneumatiky.

68/71 – Nehoda Maldonada a Vergneho bude vyšetřena po závodě. S momentálním pořadím druhé místo v poháru konstruktérů zůstane Mercedesu, Ferrari zůstane třetí, Lotus čtvrtý.

70/71 – Poslední dvě kola sezony před námi, začíná pršet.

71/71 – Sebastian Vettel najel do posledního kola.

KONEC! Velkou cenu Brazílie vyhrává Sebastian Vettel! Mark Webber ve svém posledním závodě ve Formuli 1 končí na druhém místě!

Velmi pěkné třetí místo pro Fernanda Alonsa a nádherný výsledek pro McLaren, který získal čtvrté a šesté místo.

Mark Webber si ve svém in-lapu sundal svou helmu a jede do boxů se sundanou helmou!

Sebastian Vettel ještě udělal pár donutů a slaví tak své rekordní deváté vítězství v řadě.

Felipe Massa, který končí u Ferrari si také udělal pár donutů, jeho už tradiční oslava konce sezony na domácí trati.

To je ode mě na nějakou chvilku vše, moc Vám děkuji za sledování našich livestreamů, které má na starosti Anton Krajčoviech (tréninky) a já, Tadeáš Zíka (kvalifikace a závody). Uvidíme se až příští rok v březnu u Velké ceny Austrálie. Přeji příjemnou zimu :)

Sdílejte na:
Zavřít