Velká cena USA: Fenomén Vettel vyhrál i osmý závod v řadě

Velká cena USA: Fenomén Vettel vyhrál i osmý závod v řadě

Velká cena USA na okruhu v Austinu se stala dějištěm historického milníku pro Sebastiana Vettela. Německý závodník a čerstvě korunovaný čtyřnásobný šampión Formule 1 si zde dojel pro své osmé vítězství v řadě, což se žádnému jinému jezdci zatím nepodařilo. Na stupně vítězů jej doprovodil druhý Romain Grosjean na Lotusu a stájový kolega Mark Webber.

Velká cena USA 2013: Výsledková tabulka

P #   Jezdec Konstruktér B Čas K   Pneu. Model vozu Motor Poznámka
 1 1 Sebastian Vettel Red Bull 25 Vítěz 56          
 2 8 Romain Grosjean Lotus 18 + 6.2 56          
 3 2 Mark Webber Red Bull 15 + 8.3 56          
 4 10 Lewis Hamilton Mercedes 12 + 27.3 56          
 5 3 Fernando Alonso Ferrari 10 + 29.5 56          
 6 11 Nico Hülkenberg Sauber 8 + 30.4 56          
 7 6 Sergio Pérez McLaren 6 + 46.6 56          
 8 17 Valtteri Bottas Williams 4 + 54.5 56          
 9 9 Nico Rosberg Mercedes 2 + 59.1 56          
 10 5 Jenson Button McLaren 1 + 77.2 56          
 11 19 Daniel Ricciardo Toro Rosso 0 + 81.0 56          
 12 18 Jean–Éric Vergne Toro Rosso 0 + 84.5 56          
 13 4 Felipe Massa Ferrari 0 + 86.9 56          
 14 12 Esteban Gutiérrez Sauber 0 + 91.7 56          
 15 7 Heikki Kovalainen Lotus 0 + 95.0 56          
 16 14 Paul di Resta Force India 0 + 96.8 56          
 17 16 Pastor Maldonado Williams 0 + 1 Kolo 55          
 18 22 Jules Bianchi Marussia 0 + 1 Kolo 55          
 19 21 Giedo van der Garde Team Caterham 0 + 1 Kolo 55          
 20 20 Charles Pic Team Caterham 0 + 1 Kolo 55          
 21 23 Max Chilton Marussia 0 + 2 Kola 54          
 RET 15 Adrian Sutil Force India 0 Nehoda 0          

 

Velká cena USA 2013: Průběh závodu

Vítejte u živého komentáře k Velké ceně USA, předposlední velké ceně této sezony!

V kvalifikaci jasně dominovali Red Bully. Dobře se kvalifikoval Romain Grosjean, který bude startovat ze třetího. Výbornou kvalifikaci měl i Valtteri Bottas, který se s Williamsem kvalifikoval na devátém místě. Záskok za Räikkönena, Heikki Kovalainen, také odvedl slušnou práci a kvalifikoval se osmý. Zklamání zažil naopak Mercedes. Hamilton bude startovat jako pátý, Rosberg dokonce až jako dvanáctý. Kompletní výsledky zde.

Pro připomenutí si můžete zopakovat základní informace o Okruhu Amerik v Austinu zde. Okruh měří 5 a půl kilometru a piloty během závodu čeká 56 kol.

Pirelli do Austinu přivezlo to nejtvrdší ze své nabídky – středně tvrdou (bílou) a tvrdou (oranžovou) směs. Opotřebení však bude nízké a očekávají se strategie s jednou zastávkou.

Ještě před závodem si dáme něco pro zasmání. Britský deník The Sun dnes ráno čtenáře zcela přesně informoval o výsledcích kvalifikace i s obrázky.

Závod

Všechny vozy jsou pěkně připraveny na startovním roštu. Na okruh svítí sluníčko a teplota vzduchu se pohybuje těsně pod 30°C. Teplota tratě je ještě vyšší – 35°C. Vítr, který tu během včerejška dělal pilotům problémy, se dnes trošku zklidnil a je pouze mírný.

ZK – Mechanici se klidili pryč od vozů a Sebastian Vettel vyjíždí na zahřívací kolo a všichni ostatní ho následují.

ZK – Jediným, kdo bude startovat na tvrdých pneumatikách, je Jean-Eric Vergne v Toro Rossu na čtrnáctém místě. Všichni ostatní odstartují na středně tvrdých pneu.

ZK – Vettel už je na startovní rovince, za moment nás čeká start.

1/56 – VC USA 2013 je odstartována! Mark Webber vystartoval dobře, ale zablokoval ho Vettel a Webber musel zpomalit a propadl se v poli dolů. Gutierrez má poškozené přední křídlo a musí do boxů, přezuje na tvrdou pneumatiku.

1/56 – Safety Car! Adrian Sutil velmi tvrdě boural na dlouhé rovince do bariéry a jeho zničená Force India stojí skoro na trati. Nehoda se stala v důsledku kontaktu s jiným vozem. Force India se otočila a narazila do svodidel. Sutilovi ještě do helmy narazil kus uraženého předního křídla.

2/56 – Pastor Maldonado strčil do Adriana Sutila, vypadá to, že Němec je bez vinny.

3/56 – Za Safety Carem si můžeme ujasnit pořadí po startu: VET, GRO, hAM, WEB, HUL, PER, ALO, BOT, DIR, RIC, ROS, KOV, MAS, BUT, VER, MAL, BIA, VDG, PIC, CHI a GUT.

3/56 – Vidíme tedy, že krom Webbera se start nepovedl Heikkimu Kovalainenovi, který se z osmého propadl na dvanácté. Nejlepší start měl Hamilton, který se z pátého dostal před Hülkenberga a Webbera na třetí místo. Grosjean na druhém místě si také nemůže stěžovat.

4/56 – Jeřáb už odklízí rozbitou Force Indii, za moment bychom se měli dočkat restartu.

4/56 – Safety Car zajede do boxů ještě v tomto kole! Vettel si zdržuje zbytek pole a poté vystartoval a restart závodu je tady.

5/56 – Všichni si to však pěkně pohlídali a pořadí se nám nezměnilo. Max Chilton by v tomto kole měl zajet do boxů pro svou drive-through penalizaci, která mu byla udělena po kvalifikaci za zdržování.

6/56 – Chilton v boxech, Vettel zajel nejrychlejší kolo, už má dvě sekundy náskok na Grosjeana, ten má náskok přes sekundu na Hamiltona. Za nimi už jsou rozestupy většinu pod jednu sekundu.

7/56 – Vedení závodu až teď povolilo DRS, Vettel však už má náskok přes dvě a půl sekundy. Grosjean má náskok na Hamiltona dvě sekundy.

8/56 – Pastor Maldonado má po doteku se Sutilem těžce poškozené přední křídlo, stěžuje si na vibrace. Zůstává však na trati.

9/56 – Na Maldonada je máváno černo-oranžovou vlajkou a musí zajet do boxů pro nové přední křídlo. Ani si nepamatuji, kdy jsem tuto vlajku viděl naposledy.

9/56 – Kvůli tomuto si Maldonado stěžoval na vibrace, ani se nedivím.

11/56 – Sebastian Vettel už si vybojoval náskok na Grosjeana téměř 4 sekund. Hamilton ztrácí téměř stejně na Grosjeana.

11/56 – Nico Hülkenberg má přímo za sebou Pereze a Alonsa, jak však Němce známe, umí se velmi dobře bránit.

12/56 – Na chvostu pole je Pastor Maldonado za Maxem Chiltonem, který ztrácí sedmnáct sekund na Charlese Pica v důsledku návštěvy boxů.

13/56 – Mark Webber naznačil útok na Hamiltona s pomocí DRS, ale rozmyslel si to.

13/56 – Paul di Resta za sebou také veze moc pěkný vláček – Ricciarda, Rosberga, Kovalainena a Massu.

13/56 – Mark Webber na konci dlouhé rovinky vybrzdil Lewise Hamiltona a dostává se tak na třetí místo. Velmi pěkně jede Valtteri Bottas, který se jakžtakž drží Fernanda Alonsa.

15/56 – Nico Hülkenberg dostal zprávu, že Hamilton musí šetřit pneumatiky a pravděpodobně ho za chvilku dojede. Jenson Button se snaží dostat před Massu na třinácté místo, avšak nedaří se mu to. Vypadá to, že má poškozené přední křídlo. Heikki Kovalainen se podobně snaží dostat před Rosberga s podobným výsledkem.

16/56 – Pastor Maldonado se dostává na dvacáté místo neskutečným předjížděcím manévrem na Maxe Chiltona!

17/56 – Valtteri Bottas se přibližuje Fernandu Alonsovi. Hülkenberg už je také velmi blízko k Hülkenbergovi.

17/56 – Grosjean na Vettela ztrácí přes šest sekund. Má náskok pět sekund na Webbera, který má náskok čtyř sekund na Hamiltona.

18/56 – Heikki Kovalainen zajíždí z dvanáctého místa do boxů pro tvrdou směs, strategická volba Lotusu, jak Kovalainena dostat z vláčku vozů za di Restou.

18/56 – V sedmnáctém kole zajel Sebastian Vettel nejrychlejší kolo. Ihned je krocen svým inženýrem, který mu říká, že se snaží odjet co nejvíce kol, ne jezdit co nejrychleji.

19/56 – Vettel zvýšil náskok na sedm a půl sekundy.

20/56 – Nico Rosberg se dostává s pomocí DRS před Daniela Ricciarda, který se však nechce jen tak vzdát a doráží zpět. Neúspěšně však a tak oba Mercedesy máme na bodech. Vettel zajel další nejrychlejší kolo.

21/56 – Button povolán do boxů. Vettel má náskok přes osm sekund, Webber stále pět sekund za Grosjeanem.

21/56 – Button se vrací na sedmnácté místo za Kovalainena. Massa má tlačit co nejvíce a bude zajíždět do boxů. Na dálku bojuje s Buttonem.

22/56 – Jsem za první třetinou závodu a stále jenom pár závodníků bylo v boxech pro nové pneu.

22/56 – Felipe Massa se vrací těsně před Buttona a drží si pozici před ním! Pěkné. V prvním sektoru se nedá moc předjíždět Felipe si tedy pravděpodobně pozici udrží. Fernando Alonso bojuje s Perezem, Perez povolán do boxů.

23/56 – V boxech i vláček di Resta, Rosberg, Ricciardo. I po pitstopu je pořadí mezi nimi stále stejné. Těsně za nimi Massa s Buttonem. Ani v DRS zóně se nic nemění.

24/56 – Valtteri Bottas ze sedmého místa do boxů pro tvrdé pneu. Webber začíná ztrácet na Grosjeana, má ztrátu šesti sekund.

25/56 – Esteban Gutierrez útočí na Jean-Erica Vergneho, který je o něco pomalejší.

26/56 – Gutierrez se v DRS zóně vytáhl před Vergneho a jde před něj na sedmé místo. Lewis Hamilton zajíždí do boxů ze čtvrtého místa. Vrací se před Gutierreze.

27/56 – Fernando Alonso v Boxech, vrací se na sedmém místě před Pereze. Podobná situace jako s Massou a Buttonem.

28/56 – Vettel v boxech, vypuštěn dosti nebezpečně před Maxe Chiltona v boxech, z toho by mohla být penalizace. Hülkenberg byl také v boxech, vrací se na pátém místě. Webber povolán do boxů. Romain Grosjean je nyní ve vedení.

29/56 – Fernando Alonso zaútočil na Gutierreze a velmi pěkně ho předjel, ačkoli se Mexičan pěkně bránil.

29/56 – Paul di Resta jde na desáté místo po předjetí Kovalainena, Romain Grosjean v boxech pro tvrdé pneu. Vettel zpět na prvním místě, Grosjean na druhém, Webber na třetím, Hamilton na čtvrtém, Hülkenberg na pátém. Nic se nezměnilo.

30/56 – Už jsme za polovinou závodu, všichni už byli alespoň jednou v boxech.

31/56 – Velmi pěkný souboj mezi Mexičany Perezem a Gutierrezem a Perez jde na sedmé místo před Gutierreze.

31/56 – Vettel deset sekund před Grosjeanem, Webber dvě sekundy za Grosjeanem.

32/56 – Heikkimu Kovalainenovi to nejede, nyní ho předjel Rosberg a Fin se tak propadá na dvanácté místo.

32/56 – Aha, Kovalainen zajel do boxů pro nové přední křídlo a středně měkké pneu. I na výměnu křídla to byla až moc pomalá zastávka, uvidíme, co s tím Niceman udělá.

33/56 – Webber zajel nové nejrychlejší kolo a hodně rychle se přibližuje ke Grosjeanovi. Už je jenom těsně přes sekundu za ním.

35/56 – Valtteri Bottas útočí na Gutierreze, ten si zatím svou pozici drží. Je to souboj o osmé místo.

35/56 – Nádherný předjížděcí manévr Valtteriho Bottase na Gutierreze, kterého předjel v prvním sektoru, o kterém se říká, že je tam nemožné předjíždět! Velmi pěkné, tleskám! Fin je nyní na osmém místě.

36/56 – Překvapení! Mark Webber si stěžuje na vibraci při brzdění. Kdo ještě věří, že je to jenom náhoda?

37/56 – Esteban Gutierrez v boxech, Webber ztrácí na Grosjeana. Z jedné sekundy se jeho ztráta navýšila na tři sekundy.

38/56 – Ale mohlo by to být tím, že Romain Grosjean hodně zrychlil. Na Vettela ztrácí deset sekund.

38/56 – Webber si pohrál s nastavením brzd a zajel nejrychlejší kolo závodu a je zase velmi blízko za Grosjeanem.

39/56 – Fernando Alonso dostává jistě velmi důležitou zprávu rádiem. V italštině.

39/56 – Felipe Massa je v boxech pro nové středně tvrdé pneumatiky. Alternativní strategie, podobnou jedou Gutierrez a Kovalainen.

40/56 – Vettel už předjel o kolo obě Marussie a Caterhamy.

41/56 – Vettel zajel nové nejrychlejší kolo. Grosjean začal opět ztrácet.

41/56 – Daniel Ricciardo velmi odvážně, až skoro hloupě, zaútočil na poslední chvíli na di Restu, skoro došlo ke kontaktu. Di Resta si však pozici udržel.

42/56 – Vettelovi bylo opět připomenuto, aby šetřil pneumatiky, v případě výjezdu Safety Caru.

44/56 – Fernando Alonso se velmi přiblížil Nicovi Hülkenbergovi a chystá se na útok v DRS zóně.

44/56 – Daniel Ricciardo dost tvrdě předjel di Restu, který vyjel mimo trať.

45/56 – Fernando Alonso se dostal před Nica Hülkenberga. Pěkné na výjezdu z první zatáčky. Páté místo pro Ferrari.

46/56 – Posledních deset kol.

47/56 – Mark Webber zajel nejrychlejší kolo závodu, už je jenom sekundu za Romainem Grosjeanem.

47/56 – Felipe Massa předjel Pastora Maldonada a jde na patnácté místo. Alonso je pouze sekundu za čtvrtým Hamiltonem. Webber už je pod sekundu za Grosjeanem, ale nemůže se před něj dostat.

49/56 – Webberovi se nedaří Grosjeana předjet ani s DRS.

49/56 – Charles Pic a Lewis Hamilton jsou vyšetřování za ignorování modrých vlajek.

50/56 – Charles Pic dostává penalizaci průjezd boxy za ignorování modrých vlajek. Hamilton ne.

50/56 – Heikki Kovalainen má hodně špatný závod a je až sedmnáctý za Maldonadem, škoda pro finského jezdce.

51/56 – Esteban Gutierrez je za Vergnem a snaží se ho předjet. Heikki Kovalainen předjíždí Maldonada a díky di Restovi v boxech jde na patnácté místo.

52/56 – Mark Webber se stále nemůže dostat před Grosjeana, je mu poraděno, aby použil všechen KERS společně s DRS.

52/56 – Webberovi se to však stále nedaří. Romain Grosjean navíc nyní zajel nové nejrychlejší kolo.

53/56 – Zajímavé je to, že Webber s Grosjeanem jsou oba rychlejší než Vettel a pomalu ho dohání. Ne, že by to stihli do konce závodu, ale stojí to za zmínku.

53/56 – Mark Webber dostal radu, aby svůj KERS použil až v druhé DRS zóně, ale tím pádem mu Grosjean poodjel v první DRS zóně. Webber si ještě k tomu stěžuje na to, že mu odešly zadní pneumatiky neustálou snahou o předjetí.

54/56 – Sebastian Vettel se probudil a zrychlil a zajel nové nejrychlejší kolo. Prostě musel. Přes vteřinu rychlejší, než Grosjeanovo nejlepší čas.

55/56 – Jenson Button se po dobrém souboji dostává na desáté místo před Ricciarda.

56/56 – Poslední kolo. Nico Hülkenberg na poslední chvíli útočí na Alonsa, který se ale dobře brání, uvidíme v druhé DRS zóně.

56/56 – Hülkenberg to nezvládl a Alonso se ubrání. Sebastian Vettel vítězí! Esteban Gutierrez se ještě v posledním kole střetl s Vergnem, avšak oba dokončili závod.

KONEC! Sebastian Vettel vyhrává Velkou cenu USA a získává rekordní osmé vítězství v řadě!

Sebastian Vettel si nedokázal odpustit pár donutů v jedné z únikových zón a vrací se do boxů.

Druhé místo si udržel Romain Grosjean před Markem Webberem, Alonso se udržel na pátém místě před Hülkenbergem. Vynikající výsledek pro Valtteriho Bottase, který zde měl úžasný víkend, a dojel si pro tři body za osmé místo. Jeho první mistrovské body.

Ještě poznámka nakonec, po závodě budou komisaři ještě vyšetřovat incident mezi Gutierrezem a Vergnem, možná se některý z nich dočká penalizace v Brazílii.

Nicméně to je ode mě pro dnešek vše, uvidíme se už příští týden u přímých přenosů k poslednímu závodu v Brazílii! Příjemný zbytek večera a dobrou noc.

Sdílejte na:
Zavřít