Živě: Kvalifikace – VC Koreje

Živě: Kvalifikace – VC Koreje

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Koreje 2013.

První část kvalifikace začíná v 7:00.

Vítejte u živého komentáře ke kvalifikaci na Velkou cenu Koreje.

V prvních dvou trénincích čelo pole ovládl Lewis Hamilton, avšak v posledním třetím tréninku, který se jel dnes ve čtyři hodiny ráno, získal první místo Sebastian Vettel a za ním Mark Webber. Lewis Hamilton skončil až čtvrtý, za svým týmovým kolegou Rosbergem. Kompletní výsledky třetího tréninku naleznete zde.

S mapkou si můžete připomenout, jak vlastně korejský okruh vypadá. Navzdory nudnosti některých závodů a nezájmu veřejnosti je korejský okruh jedním z nejmodernějších ve Formuli 1 a obsahuje kombinaci všech možných zatáček a rovinek. První sektor se skládá pouze ze tří zatáček a tří rovinek. včetně té nejdelší, jakou v Asii najdeme. Druhý sektor je pomalejší a náročný na nastavení. Nejdříve pár pomalých zatáček a poté sekce velmi pěkně plynoucích rychlých zatáček. Poslední sektor je také pomalejší se sekcí středně rychlých a pomalých zatáček.

Pirelli do Korei přivezlo středně tvrdou (bílou) a super měkkou (červenou) směs pneumatik, stejně jako v Singapuru. Super měkká je minimálně o sekundu rychlejší.

Na trati máme ideální podmínky: je sucho, moc nefouká a je teplo. Aktuální teplota se pohybuje okolo 33°C.

Nesmíme zapomenout na to, že ať Mark Webber dojede kdekoli, dostane penalizaci deseti míst, nejlépe tak může startovat jedenáctý.

Q1

20:00 – Zelená světla se rozsvítila a prvním na trati je Esteban Gutierrez v Sauberu, který zde má šanci na další dobrou kvalifikaci, po té v Singapuru, kde se dostal až do Q3.

18:00 – Sebastian Vettel ještě ani není ve voze. Gutierrez se blíží ke svému prvnímu měřenému kolu.

17:30 – A už je v něm, mezitím na trať vyjíždí další vozy. Button, Perez a mnoho dalších, včetně Rosberga a Hamiltona. Räikkönen již je také na trati. Další front runneři zatím zůstávají v boxech.

16:00 – Gutierrez v posledním sektoru. Všichni na trati zatím mají středně tvrdou směs.

15:30 – První Gutierrezův čas 1:41.058. Nyní ale do měřeného kola zamířila Jenson Button v McLarenu.

13:30 – Nejrychlejší kolo nyní drží Rosberg před Hamiltonam a Buttonem. Räikkönen nedobrzdil do první zatáčky a vyjel mimo trať. Vrací se však okamžitě zpět.

11:00 – Už více než polovina pilotů zajela měřený čas, očekávám však výskyt super měkkých gum v závěru tréninku. První pokusy Massy a Alonsa staří na třetí a druhé místo a rozdělují tak oba Mercedesy.

10:00 – Vettel vyjíždí na trať. Na té se zatím ještě neobjevil Webber a Grosjean.

9:30 – Prvním mužem na super měkkých je Esteban Gutierrez. Hamilton zajíždí nejrychlejší čas a jde před Rosberga, opět jsou tak Mercedesy v čele. Webber už také na trati. Grosjean stále v boxech.

7:00 – Sebastian Vettel jde do prvního měřeného kola, mezitím se Gutierrez dostává na super měkkých na průběžné druhé místo. Alonso jde na třetí místo.

6:00 – Sebastian Vettel se při prvním pokusu zmáhá pouze na třetí místo. Romain Grosjean vyjel na trať. Vypadá to však, že všechny týmy přezují na super měkkou pneumatiku, aby si zajistily místo v Q2.

5:00 – Mark Webber je rychlejší, než jeho kolega Vettel a bere si jeho třetí místo.

4:00 – Räikkönen přezouvá na super měkké, Red Bully zůstávají na středně tvrdé směsi. Kvalifikační rychlost Lotusu tu není nejlepší, avšak říká se, že jejich závodní tempo z tréninků vypadalo výborně.

3:00 – Na první místo se nyní vyšplhal Hülkenberg na super měkkých. Vettel jde na třetí místo na středně tvrdých.

2:00 – Nyní je však v čele Rosberg. Mnoho rychlých časů se nyní dojíždí a pořadí se stále mění.

1:00 – Nyní se na čelo dostal Kimi Räikkönen na středně tvrdé směsi. Massa je až šestnáctý. zbývá mu jeden pokus.

0:00 – Čas vypršel, di Resta je trošku zdržován pomalejší Marussií Julese Bianchiho. Massa jde na desáté. Další časy přijdou.

Konec Q1. Nejrychlejším mužem první části byl Kimi Räikkönen, který na rozdíl od Mercedesů a Red Bullů použil super měkkou směs pneumatik. Vypadávají: Bottas, Maldonado, Pic, van der Garde, Bianchi a Chilton.

Mercedes prý našel punkturu na zadní pravé pneumatice Nica Rosberga. Štěstí, že se nic nestalo.

Q2

15:00 – Zelená světla a před námi dalších patnáct minut kvalifikace. Na trať se nikdo nehrne.

12:00 – Po třech minutách se na trať vydali Räikkönen s Ricciardem.

11:00 – A začíná se k nim připojovat více lidí. Všichni na super měkkých pneumatikách. Na trati už je deset pilotů.

10:00 – Ricciardo a Räkkönen se blíží ke svým prvním kolům. Na trati nejsou pouze Red Bully a Grosjean.

10:00 – Všechny vozy na super měkké směsi, většina vozů na použité, krom Hamiltona. Räikkönen v prvním měřeném kole.

8:30 – Räikkönen jde na průběžné první místo, za něj jde Ricciardo. Oba tyto piloty však vzápětí překonávají…téměř všichni, krom Adriana Sutila. Momentálně je první Hamilton, který se během tohoto víkendu dostal jako první pod minutu třicet osm – 1:37.624.

6:00 – Red Bully a Grosjean na trati, nové super měkké pneu pro všechny.

3:00 – A Red Bully se vytahují. Sebastian Vettel jde na první, Webber na druhé místo. Rozděluje je však Hamilton, který je rychlejší, než Webber. Za nimi je Rosberg, Grosjean, Alonso atd.

1:00 – Kimi Räikkönen jde ze třináctého místa na šesté před Alonsa.

0:30 – Hülkenberg zajel obdivuhodné kolo a jde na čtvrté místo. Perez na deváté. Alonso jde na páté místo. Massa momentálně na šestnáctém.

0:00 – Čas vypršel, stále čekáme na některá kola. Massa jde na deváté místo za Kimiho Räikkönena. Gutierrez na desátém místě!

Konec Q2! Nejrychlejším mužem byl nyní Sebastian Vettel. Vypadávají Vergne, di Resta, Sutil, Ricciardo, Button, Perez.

Vypadli nám oba McLareny, Force Indie a Tora Rossa. Do Q3 se nám tak dostávají oba Red Bully, Mercedesy, Saubery, Lotusy a Ferrari. Vettelův čas je 1:37.569.

Q3

10:00 – Zelená světla a závěrečná část kvalifikace začíná! Na trať ihned vyjíždí Webber, Grosean, Rosberg a Hamilton.

9:00 – Vyjíždí i Vettel. Neobvykle brzo pro top týmy jako Mercedes a Red Bull. Ferrari a Saubery a Räikkönen zatím v boxech. Všichni samozřejmě mají super měkkou směs.

8:00 – Mark Webber už se velmi pomalu blíží do svého prvního měřeného kola.

6:00 – Webber jde na průběžné první, za něj, Hamilton, Grosjean a Rosberg. Už nyní je Webber o čtyři desetiny rychlejší, než v Q2.

5:30 – Překonává ho však jeho týmový kolega Vettel. Blížíme se k pokoření času 1 minuta 37. Vettelův čas byl 1:37.202.

4:00 – Všichni na trati zajíždí do boxů a chystají se na poslední výjezd a poslední šance. Momentální pořadí: Vet, Web, Ham, Gro, Ros. Zbytek vyjedou pouze na jeden výjezd.

3:00 – První na trati Esteban Gutierrez a Nico Rosberg.

2:30 – A už vyjeli všichni, krom Vettela, který teprve dojel do boxů. Ale tým mu vyměnil pneumatiky a hned jede opět na trať.

1:00 – Poslední minuta a jezdci najíždí do posledních měřených kol.

0:00 – Čas vypršel, všichni jsou však v měřených kolech. Čeká nás smršť časů. Vettel zůstává na první místě, Lewis Hamilton jde na druhé místo, Webber zůstává třetí a zajíždí do boxů. Grosjean je čtvrtý, za ním Rosberg, Alonso, Massa, Hülkenberg, Gutierrez a Räikkönen až desátý.

KONEC Q3! Pole position získává Sebastian Vettel! Za ním: HAM, WEB, GRO, ROS, ALO, MAS, HUL, GUT, RAI. Nezapomeňme však na Webberovu penalizaci, což znamená, že zítra bude startovat ze třináctého místa.

To je ode mě pro dnešek vše, uvidíme se zítra před osmou hodinou ranní před závodem. Hezký zbytek dne.

Sdílejte na:
Zavřít