Rozhovor s Rossem Brawnem

Rozhovor s Rossem Brawnem

Přinášíme vám rozhovor s šéfem týmu Mercedes Rossem Brawnem, který pro oficiální web Formule 1 odpovídal na otázky ohledně závodu v Monaku, pneumatik Pirelli i své budoucnosti…

Jaký je to pocit startovat během šesti závodů čtyřikrát z prvního místa? Je to dost?

Není to dost, ale je to veký pokrok proti loňskému roku. Naší prioritou je dokázat proměnit pole position ve vítězství, což se nám letos stále nedaří. Proto usilovně pracujeme, a myslím, že jsme na velmi dobré cestě.

Můžete vysvětlit, proč nedokáže Mercedes proměnit pole position v dobrý výsledek v závodě?

Náš vůz má dobrou krátkodobou práci s pneumatikami, a proto dokáže zajet v kvalifikaci nejlepší čas. Dlouhodobě však dochází k velkému opotřebení směsi, což vede ke ztrátě rychlosti a přilnavosti. Momentálně se snažíme najít způsob, jak snížit jejich opotřebení. Během některých podniků jsme byli již velmi blízko zlepšení.

Je to opravdu vše pouze v pneumatikách? Pomůže vašemu týmu změna směsí, která bude představena v Montrealu?

Opravdu netuším, k jakým dojde změnám, ale obměna směsí pneumatik byla podle mě nutná. V Montrealu změny asi příliš nepocítíme, protože je tato trať na obutí nenáročná. První zkouška přijde asi až v Silverstone.

Jaký čekáte výsledek ve velké ceně Monaka? Říká se, že se zde vyhrává závod v sobotu, jaký na to máte názor?

Víme, že na tomto okruhu je pole position pro vítězství nejdůležitější, ale zároveň čekáme nízkou životnost pneumatik, což by pro nás mohlo být osudné. Pravděpodobně budeme muset udělat více zastávek v boxech, než naše konkurence. Velkou roli bude nejspíše hrát naše závodní strategie.

Myslíte, že je možné jet v Monaku se strategií jedné zastávky?

Opravdu nevím, je to věc každého týmu. Pokud to chcete vědet, zeptejte se mě po závodě (smích).

Je podle vás nějaký rozdíl mezi Lewisem Hamiltonem, jako bývalým mistrem, a ostatními méně zkušenými piloty?

Lewis ví, jaké to je být mistrem světa, a proto má možná trochu více důvěry ve vůz. Lewis ví, že se správným autem se dá získat titul a zná ten pocit. V tom je asi ten hlavní rozdíl.

Tři ze čtyř vašich letošních pole position měl Nico, je to tím, že zná tým lépe a Lewis si stále zvyká?

Možná, ale neměli bychom Nica takto podceňovat. Nico je skvělý jezdec, a proto jsme se snažili získat s ním dlouhodobou smlouvu. Lewis si možná ještě naplno neuvědomil svůj přestup, ale věřím, že je jejich výkonost mezi ně rovnoměrně rozdělena a že máme dva špičkové piloty.

Jak vidíte svou budoucnost? Budete ještě chvíli pokračovat ve Formuli 1?

V tuto chvíli jsem ještě na plno ve Formuli 1. Baví mě pracovat pro tým, je to fantastické. Půjde o to, jak dlouho mi to ještě vydrží (smích).

Takže, jaký čekáte dnes výsledek?

Startujeme z první řady. Pokud se nám nepodaří dostat na pódium, tak je něco špatně.

Sdílejte na:
Zavřít