Neuvěřitelné! Vettelovi sebrali titul, mistrem světa je Alonso! To chcete?

Neuvěřitelné! Vettelovi sebrali titul, mistrem světa je Alonso! To chcete?

Předem se omlouvám všem fanouškům Ferrari, které jsem tímto nadpisem neprávem uvedl do možné extáze ze zisku mistrovského titulu. Berete to jako výsměch?

Prosím, jak jinak ale reagovat na události, které po posledním závodě v Brazílii hýbou celým světem Formule 1? Netuším jak dlouho právě vy, čtenáři tohoto článku, sledujete Formuli 1, já mám tu čest od roku 2006 a ke každé sezóně se vždy váže velmi zajímavý závěr. Roku 2006 to bylo emotivní loučení Michaela Schumachera po vypadnutí v japonské Velké ceně a následné brilantní jízdě v Brazílii. Závěr sezóny 2007 zase přinesl perfektní stíhací jízdu Kimiho Räikkönena v několika posledních závodech, díky kterým se také radoval z mistrovského titulu. A pamatujete na jeden z nejnapínavějších závěrů celého ročníku v roce 2008, kdy se Felipe Massa stal na pár sekund držitelem titulu, který mu následně z rukou sebral Lewis Hamilton? Takto by se dalo pokračovat až do roku letošního.

Jenže co světu Formule 1 nabídl závěr sezóny 2012? Skvělý boj o mistrovský titul? Ano. Drama až do posledního kola posledního závodu? Též. V čem je tedy chyba a proč mám takovou potřebu se o posledních dnech rozepsat? Jsou to reakce veřejnosti na možné potrestání Sebastiana Vettela, který podle některých záběrů ve třetím kole Velké ceny Brazílie, kde vybojoval mistrovský titul, předjížděl pod žlutými vlajkami. To je samozřejmě zakázáno, v závodě často trestáno průjezdem boxovou uličkou, není-li možné jezdce potrestat na závodní dráze, je mu přičteno 20 sekund k výslednému času. Těchto 20 sekund by znamenalo odsunutí Sebastiana Vettela na osmé místo. Vzhledem k druhé příčce Fernanda Alonsa by to ale také znamenalo, že německý závodník by o mistrovský titul mohl přijít.

Jak jsem již předznamenal, celý moment se odehrál ve třetím kole napínavého závodu na okruhu Interlagos, Sebastian Vettel projel Sennovy esíčka a na dlouhé rovince se pustil do souboje s Jeanem-Éricem Vergnem. Když jej začínal předjíždět, maršál po levé straně trati mával žlutou vlajkou, při konci souboje už ale světelný ukazatel svítil barvou zelenou. Na vedení FIA se tak obrátilo Ferrari, které se tímto cítí být poškozeno a žádá Mezinárodní automobilovou federaci o vysvětlení daného momentu. Ironií také je, že Sebastian Vettel byl nařknut z předjíždění pod žlutými vlajkami o něco dříve, nicméně za úplně jiný moment, ve kterém se na cílové rovince dostal před Kamuie Kobayashiho. K momentu se po závodě vyjádřil také Fernando Alonso, kterého by potrestání Vettela korunovalo šampiónem roku 2012. Podle španělského závodníka ale není o čem se bavit, mistrem světa je Sebastian Vettel a jakékoli zpochybňování výsledku nepřipadá v úvahu. Jenže o necelých 48 hodin později to podle vedení stáje Ferrari byl právě Alonso, který tým přemlouval do protestu proti výsledkům Velké ceny.

Stáj Red Bull celou situaci zatím nekomentovala, vedení Mezinárodní automobilové federace zatím vydalo neoficiální stanovisko, ve kterém vylučuje jakoukoli možnost změn výsledků v závodě i šampionátu. Podle FIA totiž Sebastian Vettel předjížděl soupeře v souladu s pravidly, za všechno údajně může špatně umístěná signalizační tabule, která při začátku manévru hlásala, že Němec předjíždí v sektoru označeném žlutou vlajkou.

Fanoušci rakouského týmu a Sebastiana Vettela považují jakékoliv dodatečné potrestání německého závodníka za směšné, fandové Fernanda Alonsa a italského Ferrari v tom zase vidí naději na dodatečný zisk mistrovského titulu právě pro Španěla. Kdo tímto ale nejvíce utrpí? Opět to bude pověst Formule 1, jelikož mnohem více lidí přálo zisk trofeje Fernandu Alonsovi, vždy tu bude velká skupina lidí, která bude i s odstupem času tvrdit, že měl být Vettel za předjíždění pod žlutými vlajkami potrestán. Pokud by k tomu ale opravdu došlo, skvělá a napínavá sezóna by skončila naprostým fiaskem. Opravdu chceme, aby se mistrem světa dodatečně stal Fernando Alonso? Vzpomeňme na rok 2007 a zisk titulu pro Kimiho Räikkönena, v závěrečné Velké ceny Brazílie zvítězil a to mu zajistilo mistrovský titul, ten byl ale kvůli prošetřování soupeřů za ním oficiálně potvrzen až měsíc po posledním závodě.

Situace kolem Sebastiana Vettela by měla znát své rozuzlení během nadcházejících 24 hodin, protože čas na zpochybnění výsledků šampionátu mají jednotlivé týmy do konce tohoto měsíce. Vedení FIA ale jen těžko sáhne po dodatečném potrestání novopečeného trojnásobného šampióna, Mezinárodní automobilová federace totiž také uvedla, že předjíždění Sebastiana Vettela pod žlutými vlajkami bylo prošetřováno již během závodu a k potrestání pilota týmu Red Bull nedošlo. Stejnou odpověď by v nadcházejících hodinách mělo dostat i italské Ferrari. Jen těžko se tak na výsledcích ročníku 2012 něco změní, ať už se nám to líbí nebo ne, budeme se muset smířit s tím, že šampiónem pro rok 2012 je a bude Sebastian Vettel.

Sdílejte na:
Zavřít