Briatore: Sliby Ferrari už Alonsa unavovaly

Briatore: Sliby Ferrari už Alonsa unavovaly

Podle bývalého ředitele Renaultu Flavia Briatoreho se Alonso o svém odchodu od Ferrari rozhodl již před rokem. Briatore je přitom člověk, který sehrál významnou roli v Alonsově cestě na vrchol.

Alonso se rozhodl opustit Ferrari po pěti sezónách, kdy nedokázal získat titul, i když k tomu byl několikrát velmi blízko. Nikdy však od týmu nedostal nejlepší auto v poli. Španěl, proto míří do McLarenu, který má za sebou taktéž špatné období, ale nová éra s motory Hondy přináší vyhlídky na světlejší budoucnost.

Podle Briatoreho byl však Alonso o odchodu z Maranella prakticky rozhodnutý už na konci roku 2013: „Byla to džentlmenská dohoda mezi ním a Di Montezemolem. Pokud nebude auto v roce 2014 konkurenceschopné, adios! Stačilo jim na to jen potřesení rukou. Fernando už byl unavený z toho, že pořád poslouchal ať vydrží, protože další auto bude určitě vítězné.“

„V roce 2013 byla jednoznačně problémem aerodynamika. Pokud šlo o motor bylo Ferrari konkurenceschopné. Tým se tedy soustředil zejména na aerodynamiku a nakonec na to doplatil i rok později. S novými motory to pro Ferrari byl skok do tmy,“ tvrdí Flavio Briatore.

„Alonso cítil, že Ferrari nebylo dostatečně agresivní při sestavování technického týmu. Ferrari by se mělo snažit na každý post najít číslo jedna a ne dvacet pět,“ kritizuje muž, který byl potrestán zákazem činnosti ve všech funkcích v týmech formule 1 po skandálu s úmyslnou bouračkou Nelsona Piqueta.

Staronovým domovem pro Alonsa bude McLaren, kde Španěl strávil již sezónu 2007 a po sporech s týmovým kolegou i vedením opouštěl tým ve zlém. Podle Briatoreho to však nebude žádný problém: „Čas všechno vyléčí.“

Zpět do McLarenu přitáhli Alonsa podle Briatoreho obrovské finanční prostředky, které přinesla nově navázaná spolupráce s Hondou. 64 letý Ital zároveň popřel, že by Alonso požadoval, aby byl jeho týmovým kolegou Jenson Button. 

„Šlo pouze o interní záležitost týkající se sponzorů. Nemá to nic společného s preferencemi Fernanda. Fernando je nicméně spokojený, protože Jenson je dobrý a inteligentní kluk. Pracovali spolu už v mém týmu (Renault),“ pochvaluje si Briatore jezdecké složení McLarenu.

Zda Alonso udělal dobře, nebo ne, nám naznačí již první předsezónní testy na začátku února v Jerezu. První závodní víkend nás pak čeká v polovině března v australském Melbourne. 

Sdílejte na:
Zavřít