FIA v Austinu vyzkouší ‚virtuální Safery Car‘

FIA v Austinu vyzkouší ‚virtuální Safery Car‘

FIA během prvního i druhého tréninku na Velkou cenu Spojených Států v Austinu vyzkouší virtuální safety car, sloužící ke zvýšení bezpečnosti.

Po nehodě Julese Bianchiho během Velké ceny Japonska se začalo diskutovat o tom, jak udělat trať více bezpečnou během žlutých vlajek a jak zajistit, aby piloti dostatečně zpomalili.

Systém je zaměřen na to, aby piloti udržovali určitou rychlost skrz každý sektor pomocí srovnání delta času, který by měl být okolo 35% pomalejší než běžné suché rychlé kolo.

Například suché kolo na Okruhu Amerik v Austinu trvá okolo 1 minuty a 40 sekund, piloti by tedy byli donuceni tímto takzvaným virtuálním safety carem, aby kolo zajeli za 2 minuty a 15 sekund, pokud by byl limitem pokryt celý okruch.

Je to zaměřeno na vyhnutí se výjezdu normálního fyzického Safety Caru kvůli každé nehodě, protože by často docházelo ke zdržení při objíždění vozů o kolo pozadu a jejich zařazování se na konec pole.

Pilotům budou pomáhat informace na displejích, které je budou upozorňovat na to, jestli jedou příliš rychle, což by potenciálně mohlo vyústit ve vážnou penalizaci, aby se zajistilo dodržování tohoto pravidla.

Zatím ještě není jisté, jak celý systém bude fungovat. Například zdali bude limit pokrývat celý okruh, nebo pouze jeden či dva sektory.

FIA bude celé fungování systému a další detaily dále diskutovat s týmy po pátečních hrubých zkouškách. Zatím se neočekává, že by byl systém implementován do pravidel ještě během této sezony.

Sdílejte na:
Zavřít