FIA upravila formát kvalifikace kvůli odpadlým týmům

FIA upravila formát kvalifikace kvůli odpadlým týmům

Mezinárodní automobilová federace FIA se rozhodla dočasně změnit dosavadní formát kvalifikace kvůli zmenšenému poli obsahujícímu pouze 18 vozů.

Kvůli absenci Caterhamu a Marussie se startovní pole Velké ceny Spojených Států zmenší pouze na osmnáct vozů, což je nejmenší počet během několika posledních dekád.

Zatímco obvykle v Q1 a Q2 vypadává z kvalifikace šest vozů, tentokrát to budou čtyři. Ve Q3 zůstane jako obvykle šest vozů a startovat se bude na pneumatikách z druhé části kvalifikace. To znamená, že sestupové pozice budou v první části kvalifikace 15-18 a v druhé 11-14.

„Vzhledem k principům zapsaným ve sportovních regulích Formule 1 článku 33.1, stewardi se rozhodli, že čtyři nejpomalejší vozy v Q1 se nemohou dále účastnit kvalifikace. Čtyři nejpomalejší vozy v Q2 se taktéž nebudou moci dále účastnit kvalifikace,“ stojí v oficiálním prohlášení stewardů FIA.

Mezitím se stewardi také dohodli, že neudělí žádnou pokutu oběma chybějícím týmům, ale tuto záležitost dále svěří do rukou prezidenta FIA Jeana Todta, který zváží další případné kroky. Neúčast v závodě totiž porušuje smlouvu týmů s FIA a FOM a je možné za ni týmy pokutovat odebráním jakékoliv odměny na konci sezony. Bernie Ecclestone se však již dříve nechal slyšet, že týmům udělil speciální povolení závody vynechat.

„Vzhledem k současné situaci těchto týmů se stewardi rozhodli neuvalit na ně jakoukoliv penalizaci. Kvůli specifické povaze porušení kontraktu bude tato záležitost svěřena do rukou prezidenta FIA.“

Sdílejte na:
Zavřít