Horner: Týmová režie pro nás zatím nemá smysl

Horner: Týmová režie pro nás zatím nemá smysl

Daniel Ricciardo sice zjevně zůstává jediným vyzyvatelem pro Mercedes v boji o titul, ale Christian Horner si nemyslí, že by stálo za to kvůli jeho šancím využívat týmovou režii.

Daniel Ricciardo prožívá skvělou první sezónu u špičkového týmu. Red Bull sice na začátku roku ztrácel na Mercedes několik vteřin na kolo, ale díky správné volbě strategií a troše štěstí se Ricciardo dokázal udržet v šampionátu na dostřel a navíc přidal i tři vítězství v jednotlivých závodech. Náskok na první příčku dokázal díky vypadnutí Rosberga snížit i třetím místem v Singapuru.

Na třetím místě nyní mladý Australan ztrácí na Hamiltona šedesát bodů a do konce sezóny zbývá ještě pět závodů, což není málo zejména pokud uvážíme, že poslední dva závody budou skutečně oceněny dvojnásobným počtem bodů. Ricciardo se tak ocitá v pozici, kdy je jediným jezdcem mimo Mercedes se šancí na zisk titulu. Čtvrtý Alonso je totiž zpět o další 48 bodů.

Vzhledem k tomu, že Vettel na páté pozici ztrácí na čelo šampionátu 117 bodů, požadoval Ricciardo v Singapuru, aby mu čtyřnásobný mistr světa přepustil druhou pozici, ale tým jeho žádost odmítl. Mladý Australan to prý, ale chápe: „Byl bych rád, kdybych byl rychlejší díky vlastním schopnostem, abych nemusel požadovat týmové příkazy. Příští závody by nám měli perfektně sedět, takže jsem si jistý, že pokud bude potřeba udělat rozhodnutí, abychom ohrozili Mercedes, přijdou právě tam.“

Šéf týmu Christian Horner však tvrdí, že ztráta v šampionátu je nyní příliš velká na to, aby mohl po Vettelovi požadovat přepouštění pozice kvůli několika bodům: „Bylo by špatné do toho zasahovat. Mohli jste vidět, že jsme je nechali závodit mezi sebou. Daniel upřímně už poměrně dlouho dopředu věděl, že týmovou režii v Singapuru nepoužijeme.“

„Pokud by tady byla pro Daniela reálná šance vyhrát titul a Sebastian by už neměl ani teoretickou šanci bojovat o prvenství v šampionátu, pak bychom samozřejmě udělali to nejlepší pro tým. Ale situace, ve které jsme, není tak jasná,“ vysvětluje šéf úřadujících mistrů světa.

„Náskok Mercedesu je extrémní. Ano, je pravda, že Ricciardo stáhl několik bodů na Rosberga, ale zároveň ztratil tři body na Sebastiana. Který rozdíl bude na konci šampionátu rozhodující bohužel nevíme. V tento moment nemá vůbec žádný smysl do situace nějak zasahovat,“ tvrdí Horner.

Rozhodnutí Red Bullu však možná bylo spíše politického charakteru. V současnosti probíhá jednání mezi týmem a čtyřnásobným jezdcem o prodloužení smlouvy a týmová režie v neprospěch Němce by dohodě určitě nepomohla. Horner však tuto možnost popírá.

„Oba stále mají matematickou šanci vyhrát titul, i když to pro oba bude hodně náročné. Proto je necháme společně závodit a uvidíme, kdo bude lepší. V Singapuru se oběma povedlo stáhnout něco na Rosberga,“ zopakoval Horner v reakci na podezření svá slova.

Ricciardo se situací necítí nijak zasažený a chápe rozhodnutí týmu: „Je osvěžující mít možnost zazávodit si se svým týmovým kolegou. Měli jsme spolu několik skvělých soubojů a pokud to takhle bude pokračovat během příštích závodů, tak to bude fajn a bude to férové.“

„Rozhodnutí Red Bullu nevyužít týmovou režii mě udělalo ještě víc hladovým. Chci být vepředu i bez pomoci týmových rozkazů. Nemám nic proti Sebastianovi ani proti týmu. Prostě chci vyhrávat. Budeme závodit správně, bude to férové. Sebastian nedělá nic čím by mě mohl poškodit. Rozhodně chci vyhrát, čeká nás ještě dlouhá cesta a budeme potřebovat i nějaké štěstí. Štěstí se mi bude hodit víc než týmové příkazy. Ten, kdo bude vepředu, by tam měl i zůstat,“ myslí si Ricciardo. 

Situace by dostala nový rozměr pokud by přišlo nějaké selhání Mercedesu také v Japonsku. V čele šampionátu je nyní po dlouhé době Hamilton a Rosberg si to nebude chtít nechat líbit. Red Bull tak bude určitě dávat dobrý pozor a čekat na šanci zaútočit v případě, že by ze strany nervózních jezdců Mercedesu přišla další chyba jako například v Belgii. Německý tým má sice stále převahu, ale situace už se nezdá být tak jasná, jako byla ještě před několika závody.

Sdílejte na:
Zavřít