Räikkönena z kvalifikace vyřadila chyba softwaru

Räikkönena z kvalifikace vyřadila chyba softwaru

Slibně rozjetou kvalifikaci prý Räikkönenovi pokazila chyba softwaru. Po vítězství v první části kvalifikace přitom mohl finský pilot myslet rozhodně výše než na sedmé místo a čtvrtou řadu na startu.

Räikkönen se v letošní sezóně dlouho trápil a nemohl najít způsob jak zkrotit své Ferrari. Zdá se však, že šestým místem v Maďarsku přišel zlom a Fin konečně začíná naplňovat očekávání týmů. V Belgii totiž mistr světa z roku 2007 skončil čtvrtý a poprvé porazil týmového kolegu Alonsa, což se mu díky technickému selhání na Španělově Ferrari podařilo zopakovat i v Itálii. Ani v Singapuru není zatím Räikkönen pomalejší. V kvalifikaci však skončil vinnou technických problémů sedmý, tedy o dvě příčky za Alonsem.

Po skončení kvalifikace se Räikkönen domníval, že šlo o selhání elektroniky: „Myslím, že šlo o něco s elektroniku. Když jsem se pokusil na to trošku přitlačit, tak to prostě vypadlo. Doufáme, že je to jen maličkost, ale bohužel to bylo dost velké na to, aby nám to zničilo konec kvalifikace.“

Za technické selhání se Räikkönenovi omluvil i technický šéf Ferrari Pat Fry: „Je nám opravdu líto, že došlo k softwarové chybě během poslední části kvalifikace, protože Kimi měl rozhodně šanci na mnohem lepší výsledek. Je to velká škoda.“

Samotného Räikkönena nejvíc mrzí, že technické selhání zastínilo posun, který s týmem udělal během víkendu: „Zápasili jsme s nastavením vozu už od pátku, ale vydrželi jsme až do posledního tréninku a podařilo se nám najít ideální nastavení pro kvalifikaci, což bylo skvělé. Byl to jeden z mála okamžiků, kdy se nám podařilo změnit něco přesně tak jak jsem chtěl.“

„Bohužel jsme měli technický problém, ale bylo tam hodně potenciálu. Bylo super cítit se v autě zase jednou dobře. I tak jsem pořád kazil prostřední sektor a i v prvním a třetím sektoru se ještě dalo něco zlepšit. Cítil jsem se v autě dobře a myslím, že jsem to ještě mohl všechno zlepšit,“ lituje Räikkönen ztracenou šanci.

„Připadlo mi mnohem lehčí řídit tuto formuli, takže je velká škoda, co se stalo, ale takový je náš sport. Taková je formule 1. Trošku mě mrzí, že takové selhání nemohlo vyjít na nějaký víkend, kdy se nám tolik nedařilo. Teď je to obrovská škoda,“ říká Kimi Räikkönen.

„Uvidím, co se s tím bude dát udělat v závodě. Není tu moc místa na předjíždění, ale cítím se opravdu dobře, takže něco určitě zkusím. Pokud se nezlepším bude to pro mě zklamání. Uvidím, co se bude dát dělat,“  vyhlíží finský mistr světa z roku 2007 dnešní závod.

Sdílejte na:
Zavřít