Hamilton dominantně vítězí ve Velké ceně Singapuru!

Hamilton dominantně vítězí ve Velké ceně Singapuru!

Lewis Hamilton vyhrál posedmé tento rok. Po celý závod byl dominantně nejrychlejší a v posledních pár kolech ještě stihl udělat třetí pitstop a předjet Sebastiana Vettela, který se před něj při pitstopu dostal. Nico Rosberg přišel o vedení v šampionátu, závod ukončil po zápolení s technickými problémy.

Výsledky

P #   Jezdec Konstruktér B Čas K Tým Pneu. Model vozu Motor Poznámka
 1. 44 Lewis Hamilton Mercedes 25 Vítěz 60          
 2. 1 Sebastian Vettel Red Bull 18 + 13.5 60          
 3. 3 Daniel Ricciardo Red Bull 15 + 14.2 60          
 4. 14 Fernando Alonso Ferrari 12 + 15.3 60          
 5. 19 Felipe Massa Williams 10 + 42.1 60          
 6. 25 Jean–Éric Vergne Toro Rosso 8 + 56.8 60          
 7. 11 Sergio Pérez Force India 6 + 59.0 60          
 8. 7 Kimi Räikkönen Ferrari 4 + 60.6 60          
 9. 27 Nico Hülkenberg Force India 2 + 61.6 60          
 10. 20 Kevin Magnussen McLaren 1 + 62.2 60          
 11. 77 Valtteri Bottas Williams 0 + 65.0 0          
 12. 13 Pastor Maldonado Lotus 0 + 66.9 0          
 13. 8 Romain Grosjean Lotus 0 + 68.0 0          
 14. 26 Daniil Kvyat Toro Rosso 0 + 72.0 0          
 15. 9 Marcus Ericsson Team Caterham 0 + 94.1 0          
 16. 17 Jules Bianchi Marussia 0 + 94.5 0          
 17. 4 Max Chilton Marussia 0 + 1 Kolo 0          
 RET 22 Jenson Button McLaren 0 + 8 Kolo 0          
 RET 99 Adrian Sutil Sauber 0 + 20 Kol 0          
 RET 21 Esteban Gutiérrez Sauber 0 + 43 Kola 0          
 RET 6 Nico Rosberg Mercedes 0 + 47 Kol 0          
 RET 10 Kamui Kobayashi Team Caterham 0 + 0          

Komentář

Závod začíná ve 14:00.

Vítejte u živého komentáře k noční Velké ceně Singapuru na městském okruhu Marina Bay!

Z pole-position dnes odstartuje Lewis Hamilton v Mercedesu, ale rozhodně to nebude mít lehké, protože jeho týmový kolega Rosberg za ním v kvalifikaci zaostal pouze o sedm tisícin sekundy. Velmi dobře zde také vypadá Red Bull se svým skvělým přítlakem, rovnováhou a trakcí. Ricciardo na Rosberga ztratil pouze 2 desetiny sekundy, Vettel o jednu více. Velkého souboje se také dočkáme mezi vozy Ferrari a Williams, které střídavě stojí od pátého do osmého místa.

Kompletní výsledky z kvalifikace včetně detailního průběhu minutu po minutě naleznete zde.
Výsledky z tréninků pak naleznete zde.

Pirelli na městský okruh vyžadující ten nejvyšší přítlak přivezlo své dvě nejměkčí směsi – červenou super měkkou a žlutou měkkou. Rozdíl mezi nimi je v Singapuru vysoký, přes jednu sekundu na kolo. Co se životnosti týče, tolik rozdílné nejsou, proto se jistě dočkáme mnoha rozdílných strategií.

Více informací o okruhu Marina Bay v Singapuru naleznete zde.

Loňskou Velkou cenu Singapuru s přehledem vyhrál Sebastian Vettel v Red Bullu. Rakouský tým dominoval celému víkendu a nikdo ho nedokázal ohrozit. Na pódiu Vettela doplnili Alonso s Räikkönenem. Loňský závod se proslavil i taxíkem Fernanda Alonsa, který svezl do boxů Marka Webbera, kterému pár kol před koncem začal hořet vůz a musel odstoupit. Oba za to poté byli napomenuti od FIA.

Kompletní výsledky z celého víkendu loňské Velké ceny Singapuru naleznete zde.
Průběh závodu minutu po minutě naleznete zde.

Závod

Ještě deset minut před startem vypadají velmi nervózně mechanici Nica Rosberga. Tým při zahřívacích jízdách ještě před postavením se na start zjistil několik abnormalit a Rosbergovi vyměnili volant a resetovali systémy. Vůz je však stále v garáži a tým na něm pracuje.

Pět minut do startu a Rosberg už je na svém místě na startovní pozici. Rosberg dostal zprávu, že pokud se mu nepodaří odlepit se do zahřívacího kola, tak budou muset startovat z boxů. Vypadá to, že Rosberg dnešní závod nebude mít moc lehký.

ZK – Hamilton se odlepil do zahřívacího kola, Nico Rosberg však ne. Zůstává stát na svém startovním místě, zatímco zbytek pole kolem něj projíždí.

ZK – Kamui Kobayashi odstupuje! Zůstal stát v jedné z únikových zón. Nico Rosberg už stojí na konci boxové uličky, mění volant.

ZK – Kobayashimu se asi přehřál motor, kolem Caterhamu tancují traťoví maršálové s hasicími přístroji.

ZK- Zbytek pole už se rovná na startu.

1/61 – Pět červených světel zhaslo a Velká cena SIngapuru 2014 je odstartována!

1/61 – Fernando Alonso nedobrzdil do první zatáčky, zkrátil si jí a dostal se na druhé místo. Nyní před sebe pouští Vettela a Ricciarda.

1/61 – Velmi tvrdě spolu bojují McLareny Buttona a Magnussena, Button málem skončil ve zdi.

1/61 – Räikkönen se při startu dostal před Bottase. Nico Hülkenberg má poškozené přední křídlo, první kolo bylo velmi těsné.

2/61 – Momentální pořadí: HAM, VET, ALO, RIC, RAI, MAS, BUT, BOT, MAG, KVY. Rosberg je na posledním dvacátém prvním místě a je zaseklý za Chiltonem a Ericssonem.

2/61 – Alonso je vyšetřován za zkrácení první šikany a získání výhody. Momentálně jede na třetím místě před Ricciardem, kterého před sebe nepustil.

3/61 – DRS je povoleno, Rosberg je stále za Chiltonem a nemůže se před něj dostat.

3/61 – Alonso za zkrácení první zatáčky nebude potrestán. Je vyšetřován Magnussen za překračování limitů tratě.

3/61 – Ricciardo dostal zprávu, že se mu přehřívají brzdy na levé straně vozu.

4/61 – Vettel zaznamenal nejrychlejší kolo závodu. Hamilton má náskok pouze sekundu a půl. Čtyři sekundy za Vettelem je Alonso, který přímo za sebou má Ricciarda a Räikkönena.

6/61 – Nejrychlejší kolo nyní zajel Hamilton. Kvyat dostává zprávu, aby zaútočil na Magnussena. Je to souboj o deváté místo.

6/61 – Magnussen potrestán za překračování limitů tratě nebude. 

7/61 – Bianchi dostává zprávu o přehřívání brzd. Hamilton už má dvě a půl sekundy náskok na Vettela. Rozestupy se začínají zvětšovat i za nimi. Alonso ztrácí na Vettela pět sekund, Ricciardo tři sekundy na Alonsa. Räikkönen s Massou jsou ale nalepení přímo na Ricciarda.

8/61 – Jean-Eric Vergne předjel Kvyata, kterému Magnussen ujel. Vergne se rozhodl Kvyata předjet a nyní Magnussena dohání on.

8/61 – Rosberg už se dostal před Chiltona, nyní je na dvacátém místě za Ericssonem.

9/61 – Rozdíly v první pětce se stále zvyšují. Sutil je prvním v boxech, jede si pro další sadu super-měkkých pneumatik.

10/61 – Hülkenberg druhým v boxech. Také nová směs super měkkých pneumatik.

10/61 – Rosberg dostává zprávu o technických problémech – nebude mu při pitstopu fungovat omezovač rychlosti.

11/61 – Massa z šestého místa v boxech. Dostal také nové supersofty. V boxech také Kvyat a Grosjean. Vypadá to, že Rosberg má opravdu velké technické problémy. Kvyat ho ihned po svém pitstopu předjel.

12/61 – Bottas a Räikkönen v boxech. Vypadá to, že Rosberg má krom dalších problémů i problémy s rádiem, které mu několik prvních kol nefungovalo. Rosberg bude mít další problémy při pitstopu – bude měnit volant a nebude mu pořádně fungovat spojka.

13/61 – V boxech Vettel, Ricciardo a Alonso. Red Bull udělal dvojitou zastávku a bez problémů. Massovi se vyplatila brzká zastávka, dostal se tak před Räikkönena. Hamilton dostal zprávu, že na konci kola zamíří do boxů.

14/61 – Vettel dostal zprávu, že díky pitstopu se před Hamiltona nedostane a má šetřit palivo a pneumatiky.

14/61 – Jean-Eric Vergne je vyšetřován za překračování limitů tratě. Massa předjel Pereze a jde na sedmé místo.

14/61 – Nico Rosberg v boxech. Při výměně volantu musel zhasnout motor, sice ho po výměně volantu znovu nahodil, ale nešlo mu přeřadit na jedničku. Po chvilce snažení to Mercedes vzdal. Nico Rosberg odstupuje.

16/61 – Jean-Eric Vergne dostal penalizaci 5 sekund stop&go za překračování limitů tratě. Hamilton je nyní v pohodlném vedení a pokud závod dojede na tomto prvním místě, tak v šampionátu přeskočí Rosberga.

16/61 – Momentální pořadí: HAM, VET, ALO, RIC, MAS, RAI, BOT, BUT, VER, MAG, HUL, PER, KVY, GRO, GUT, SUT, BIA, MAL, CHI, ERI.

17/61 – Ricciardo zajel nejrychlejší kolo závodu – 1:52.964. To je o hodně pomalejší než v kvalifikaci.

18/61 – Nyní nejrychlejší kolo převzal opět Hamilton – 1:52.882. Hamilton má náskok přes sedm sekund na druhého Vettela.

19/61 – Ze závodu odstupuje Esteban Gutierrez. Je opravdu naštvaný. Sauber měl zde v Singapuru lepší formu než obvykle.

20/61 – Max Chilton má punkturu pravého předního kola, jede do boxů pro nové pneu. Při zastávce měl menší problémy. Kvůli povypuštěné pneumatice bylo přední křídlo příliš nízko a mechanik nedokázal pod křídlo nacpat zvedák a museli mu pomoci kolegové s nadzvednutím auta.

21/61 – Alonso nyní zajel nejrychlejší kolo závodu, je dvě a půl sekundy za druhým Vettelem. Dohání ho poměrně rychle.

22/61 – Gutierrez odstoupil kvůli problémům s elektronikou. Räikkönen má údajně problémy s přehříváním vozu. Jede velmi blízko za Massou před sebou, větší rozestup by mu mohl pomoci.

22/61 – Alonso už je pouze necelé dvě sekundy za Vettelem. Vettel dostal příkaz od týmu, že Alonso je blízko, má zrychlit.

23/61 – Hamilton dostal zprávu, že má kousek nějakého úlomku v předním křídle. Hamilton odvětil, že všechno je v pohodě, tým řekl, že tedy nebudou panikařit. Massa v boxech. Opět docela brzká zastávka. Měnil ze super měkkých na měkké pneumatiky.

24/61 – Bottas také v boxech. Räikkönen dostává zprávu, aby na to nyní tlačil, aby se ubránil strategické výhodě Massy v podobě dřívější zastávky. Bottas také měnil ze super měkkých na měkké pneu.

25/61 – Alonso v boxech ze třetího místa. Dostává další směs super měkkých pneumatik. Massa se dostal před Hülkenberga a jde na čerstvých pneu na osmé místo. Vettel na Hamiltona ztrácí už deset a půl sekundy.

26/61 – Vettel je v boxech z druhého místa. Alonso se před něj dostává díky dřívější zastávce. Alonso tedy na druhém místě, Vettel se propadá na třetí. Vettel přezul na měkkou směs. Bottas zajel nejrychlejší kolo. Räikkönen zajíždí do boxů.

26/61 – Na konci kola zajíždí Hamilton do boxů. Hamilton měl opravdu pomalý pitstop – přes čtyři sekundy. Mercedes hraje na jistotu. Přezul na měkkou směs.

27/61 – Ricciardo je nyní ve vedení, ale ještě nebyl v boxech. Vergne zajel nové nejrychlejší kolo. Pomalá zastávka pro Hamiltona byla způsobena čištěním zmiňovaných úlomků z předního křídla. Na konci kola míří Ricciardo do boxů.

28/61 – Alonso zajel nové nejrychlejší kolo. Ricciardo přezouvá na měkkou směs. Vrací se na čtvrtém místě za Vettelem.

29/61 – Kevin Magnussen si stěžuje na přehřívání své sedačky, je mu opravdu vedro. Alonso zajel nové nejrychlejší kolo. Romain Grosjean na nových pneumatikách útočí na Perez, velmi těsný souboj. Ihned za nimi ještě jede Kvyat.

30/61 – Hamilton zajel nejnovější nejrychlejší kolo. Grosjean říká do vysílačky, že bránění Pereze nebylo moc fér. Bojují o dvanácté místo. Perez na konci kola zajíždí do boxů.

31/61 – Sergio Perez má problémy! Z ničeho nic mu upadlo přední křídlo a je zaseknuté pod jeho vozem. A vyjíždí Safety Car!

32/61 – Ach tak. Perez měl kontakt se Sutilem a křídlo se nalomilo a na jednom z hrbolů na trati se úplně utrhlo. Na trati je v oněch místech hodně úlomků karbonu. Mercedes varoval Hamiltona, že jsou na trati úlomky, Hamilton řekl, že pozdě, už přes ně přejel, ale všechno by mělo být v pořádku. Několik vozů zajíždí do boxů, mezi nimi třeba Alonso, Button, Räikkönen, Lotusy a další… Alonso se propadl za Red Bully, které nestavěly.

32/61 – Momentální pořadí za Safety Carem: HAM, VET, RIC, ALO, MAS, BOT, BUT, RAI, VER, MAG, KVY, HUL, GRO, SUT, MAL, BIA, PER, ERI, CHI.

33/61 – Komisaři sbírají větší úlomky karbonu, ale těch malinkých úlomků je tam opravdu hodně. Na trati také už máme opravdu hodně gumových žmolků z pneumatik, které zde dostávají opravdu zabrat.

34/61 – Magnussen si stěžuje na obrovské vedro v jeho kokpitu, protahuje si ruce. Dostává zprávu, aby nezapomněl pít, ale Magnussen říká, že jeho pití je strašně horké. Nápoje jsou umístěné pod a za sedačkou pilota a ohřívají se o rozehřátý motor. A teploty v Singauru dosahují opravdu kritických hodnot.

35/61 – Piloti o kolo zpět nyní smí předjet Safety Car a dohnat ho. Bottas si stěžuje na problémy s posilovačem řízení. Williams se ho zeptal, zda-li se to děje teprve teď nebo po celý závod. Bottas řekl, že neví a že dá týmu vědět, pokud se to zhorší.

36/61 – FOM začalo být opravdu aktivní na twitteru a nyní sdílelo tento grafický vývoj závodu v Singapuru:

36/61 – Sutil dostal penalizaci pěti sekund stop&go za překračování limitů tratě. Nyní komisaři Sutila vyšetřují znovu za kolizi s Perezem, která nepřímo způsobila výjezd Safety Caru.

37/61 – Safety Car zajede do boxů na konci tohoto kola. Sutil za kolizi s Perezem potrestán nebude.

38/61 – Hamilton restart zvládl, udržel si první pozici před Red Bully. Alonso má ze všech v top 5 nejčerstvější gumy.

39/61 – Hamilton má už přes tři sekundy náskok na Vettela, restartoval opravdu rychle.

40/61 – Oba Williamsy se budou snažit na těchto pneumatikách dojet až do konce.

40/61 – Tři kola po restartu a Hamilton už má na Vettela náskok neuvěřitelných šest sekund. Vettel to takto vloni ale udělal taky takto. Karma.

41/61 – Vettel dostal zprávu, aby šetřil pneumatiky až do konce, Vettel říká, že to až do konce na těchto pneumatikách nedokáže. V závodě končí i druhý Sauber. Adrian Sutil zajel do boxů a odstupuje. Sauber si může začít balit brzdy.

42/61 – Ricciardo je rychlejší a pouze sekundu za Vettelem, pokusí se o předjetí?

43/61 – Hamilton dostal zprávu, že na těchto pneumatikách má vydržet ještě sedm kol. Nyní má jedenáct a půl sekundy náskok na Vettela.

44/61 – Nyní koukáme na souboj Grosjeana a Maldonada o dvanácté místo. Maldonado je momentálně před Grosjeanem. Za nimi jede Perez. Kvyat říká do vysílačky, že má žízeň, ale pití v jeho voze už je příliš horké k pití.

45/61 – Vergne a Perez jsou v boxech.

46/61 – Magnussen v boxech a Maldonado v Lotusu se posouvá na desáté místo. Že by Lotus zase jednou získal nějaký ten bod?

47/61 – Hamilton už má téměř 19 sekund náskok na Vettela. Velmi blízko za sebou jedou Bottas, Button a Räikkönen, šesté až osmé místo.

49/61 – Marcus Ericsson jede na čtrnáctém místě a za sebou nyní drží Kvyata a Pereze. No schválně, jak se mu bude dařit.

49/61 – Ericssona Perez i Kvyat předjeli v jedné zatáčce. Perez navíc ještě o zatáčku později předjel i Kvyata. Pěkné závodění od Pereze.

50/61 – Hamilton si stěžuje, že mu odcházejí zadní pneumatiky. Náskok na Vettela má momentálně 22 a půl sekundy, ale začíná zpomalovat.

51/61 – Nico Hülkenberg se nyní připojil k vláčku Bottas-Button-Räikkönen. Hamilton si stěžuje, že pneumatiky mu opravdu odcházejí, ale je stále rychlejší než Vettel. Náskok narostl na 24 sekund. Mercedes ho ještě nechává na trati.

52/61 – Hamilton je o sekundu na kolo rychlejší než Vettel. Hamilton říká, že zadní pneumatiky jsou na tom opravdu špatně.

53/61 – Hamilton v boxech. Bezchybná zastávka – tři sekundy. Hamilton přezouvá na měkkou směs, ještě jí dnes nepoužil. Hamilton se vrací za Vettelem, těsně před Ricciardem. Alonso také není daleko. Hamilton je však okamžitě rychlý a odjíždí Ricciardovi a rychle dohání Vettela, který má 27 kol staré pneumatiky.

54/91 – Někde jsou žluté vlajky. Hamilton pohodlně předjíždí Vettela s pomocí DRS. Zdá se, že někde na trati zastavil Button, který si stěžuje na kompletní vypnutí vozu.

55/61 – Vergne vyšetřován za překračování limitů tratě při souboji s Maldonadem. Alonso je těsně za Ricciardem, schyluje se tu k souboji.

56/61 – Momentální pořadí: HAM, VET, RIC, ALO, MAS, BOT, RAI, HUL, VER, MAL, MAG, GRO, PER, KVY, ERI, BIA, CHI.

57/61 – Magnussen předjel Maldonada a je na desátém místě. Lotus tedy mimo body. Blížíme se k maximálnímu limitu pro závod – dvě hodiny. Pravděpodobně se nestihne dojet všech 61 kol. Vergne obdržel další penalizaci 5 sekund stop&go, budou mu přičteny k výslednému času po závodě, jelikož teď už stavět nebude.

58/61 – Čtyři kola do konce. Vergne pěkně předjel Nica Hülkenberga na osmém místě.

59/61 – A je to tady, odpočet posledních dvou minut do konce závodu. Vergne je velmi bojovný, během pár zatáček předjel Räikkönena i Bottase. Pěkné závodění. Za Bottasem jsou nalepeni už i obě Force Indie. Perez nyní předjel Hülkenberga.

60/61 – Poslední kolo, závod je zkrácen o kolo. Hülkenberg útočí na Räikkönena, ale neúspěšně.

KONEC! Lewis Hamilton vyhrává Velkou cenu Singapuru! Za ním Vettel a těsně za ním Ricciardo a Alonso.

Valtterimu Bottasovi v posledním kole úplně odešly pneumatiky a propadl se za Räikkönena, obě Force Indie a Kevina Magnussena. Perez ještě zvládl předjet Räikkönena.

Konečné pořadí: HAM, VET, RIC, ALO, MAS, VER, PER, RAI, HUL, MAG, BOT, MAL, GRO, KVY, ERI, BIA, CHI. Odstoupili Button, Sutil, Gutierrez, Rosberg, Kobayashi. Vergne byl nakonec tak rychlý, že ani penalizace pěti sekund k jeho času ho nikam neodsune.

To je z Velké ceny Singapuru vše, příjemný zbytek nedělního odpoledne, uvidíme se za dva týdny u Velké ceny Japonska.

Sdílejte na:
Zavřít